Az ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelygyulladás

Publikálva: 23.06.2021

Nézet: 443

A kezeink, és különösen a csuklók azok a testrészek, amelyeket folyamatosan használunk. Ez is az egyik oka annak, hogy különféle fájdalmas egészségügyi problémák fenyegetik őket. Nagyon gyakori problémák közé tartozik a csukló fájdalma. Ennek számos oka lehet, így nem könnyű egzakt választ adni a kialakulására.

A kézfájdalom gyakran azoknál jelentkezik, akik monoton, egyoldalú munkát végeznek. Ez vonatkozhat mind a sportolókra, mind azokra, akik napjaikat a billentyűzeten való gépeléssel töltik. Melyek a kéz- és csuklófájdalmak leggyakoribb okai, és hogyan lehet ezeket megelőzni?
 

Mi rejlik a kéz fájdalma mögött?


A kéz vagy csukló fájdalmát leggyakrabban a kéz izmainak vagy szalagjainak túlzott terhelése, nyújtása vagy szakadása okozza. Az ínhüvelygyulladás fő tünete a bőrpírral, duzzanattal járó fájdalom, mely az ín mozgatására erősödik.
 

Kit fenyeget leginkább az ínhüvelygyulladás?


Vannak bizonyos típusú tevékenységek, amelyeknél az ínfájdalom és a gyulladás gyakrabban jelentkezik. Ezek olyan sportágak, amelyekben a csukló jobban megterhelődik, például tenisz vagy bowling. Az íngyulladást gyakran ismétlődő folyamatos mozgások idézik elő, amelyek bizonyos szakmákban nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. Gyakori betegek lehetnek azok például, akik naponta gépelnek a billentyűzeten, fodrászok, szerelőmunkások, stb. Mint sok más egészségügyi problémát, a csuklófájdalmat más betegségek is kiválthatják (cukorbetegség vagy túlsúly).
 

Az ínhüvelygyulladásnak több típusa van


Ínhüvelygyulladás nemcsak megerőltetés hatására alakulhat ki. Másik formája a bakteriális fertőzés eredményeként kialakuló gennyes gyulladás. A gennyes ínhüvelygyulladás kialakulhat elsődleges fertőzés következtében. Ilyenkor az ínhüvely gyulladását többnyire szálka, tövis, tű általi szúrás okozza, és a seben keresztül a szervezetbe jutó baktériumok okozzák a gyulladást. Másodlagos ínhüvelygyulladás formájában akkor alakul ki, ha a környező szövetekről a gyulladás az ínhüvelyre terjed (pl. körömágygyulladás szövődményeként).

Bár ínhüvelygyulladás leggyakrabban a kézen alakul ki, más okból és más testrészeken is kialakulhat.
 

Terápia


Ha enyhe és átmeneti fájdalomról van szó, próbálja jegelni a problémás területet, illetve használjon vény nélkül kapható gyulladáscsökkentőket a gyulladás csökkentése és a fájdalom enyhítése érdekében. Ha azonban a gyulladás tünetei (duzzanat és fájdalom) egy hét után sem enyhülnek, netán súlyosbodnak, forduljon orvoshoz. Általában az orvos röntgenvizsgálatra küldi a beteget, és vérvizsgálatokat végez más betegségek (rheumatoid arthritis, stb.) kizárására. Emellett természetesen az adott ízület kímélése is nagyon fontos a gyógyulás érdekében.
 

Magnézium támogatásként


A legjobb megelőzés az, ha megpróbálja elkerülni az izmok túlterhelését és ha lehet, kellő bemelegítést végezni a megerőltető testmozgás előtt. Hangsúlyt kell fektetni az egészséges táplálkozásra és a megfelelő fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-ellátottságra is. A megfelelő magnéziumbevitelre érdemes különösen odafigyelniük azoknak, akik fizikai és mentális stressznek vannak kitéve, vagy aktívan sportolnak. A magnézium ugyanis hozzájárul a normál izomműködéshez, az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához. A webshopunkban megtalálható Magnézium + B6 AKTÍV magas dózisban tartalmaz magnéziumot, amely a B6-vitaminnal együtt részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az egészséges pszichológiai működés fenntartásához, valamint az idegrendszer normál működéséhez. Emellett a Kalcium-Magnézium-Cink Aktív termékünk is 155 mg magnéziumot tartalmaz egyetlen tablettában.
 

 
Előzze meg az ízületgyulladást, míg nem késő!
19.04.2018

Előzze meg az ízületgyulladást, míg nem késő!

A fájdalom-csillapítók nem nyújtanak hosszútávú megoldást. Az életmód-váltás ellenben áttörést hozhat.

Olvasás tovább
Nézet: 4539