Sportolsz? Ne feledd a magnéziumot!

Sportolsz? Ne feledd a magnéziumot!

Publikálva: 18.09.2018

Nézet: 90

A testünknek szüksége van magnéziumra a megfelelő működéshez és ez duplán fontos, ha sportolsz, mindegy, hogy csak rekreációs szinten csinálod, vagy elsőosztályú sportoló vagy. Fizikai aktivitás során ennek az ásványi anyagnak a felhasználása jelentősen növekszik. A csökkent magnéziumszint nem csak rosszabb teljesítményhez, de azt követően lassabb regenerációhoz is vezet. Ezért szükséges rendszeresen pótolni.

A magnézium csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget, hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott elektrolit-háztartásához és a normális anyagcseréhez. A csontok egészséges állapotát és a megfelelő izomműködést szintén befolyásolja. Hiánya megnyilvánulhat a fizikai állóképesség jelentős csökkenésében, végtagokat érintő görcsökben, fáradtságban, irritációban és rossz hangulatban.
 
Törődj az izmaiddal
Minden egyes mozdulathoz használjuk az izmainkat. A sportolók számára fontos eszközök a kívánt teljesítmény eléréséhez. Ha az izmaid nem működnek megfelelően, nemigen fogod elérni a célszalagot vagy fenntartani ugyanazt a fizikai teljesítményt. Az izomösszehúzódásokat leginkább az úgynevezett elektrolit-egyensúly befolyásolja, amelyet megzavarhat a dehidratáció, a gyakorlat nem megfelelő kivitelezése vagy az elektrolitok mennyiségének elégtelensége. A magnézium hozzájárul az elektrolit-egyensúly fenntartásához, miközben elősegíti az izmok megfelelő működését.
 
A szív is izom
Van még egy oka, hogy az aktív sportolók nagyra becsülik ezt az ásványi anyagot. A magnézium fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez is, amely felelős az ingerület-átvitelért és lehetővé teszi, hogy összpontosítsunk. A pszichológiai funkciók és a jó mentális állapot fenntartásához ugyancsak elengedhetetlen. Sőt, a magnézium gátolja a visszerek kialakulását és karbantartja a keringési rendszert, mely a sportolók számára kiemelten fontos. És mivel a magnézium ilyen fontos a megfelelő izomműködés szempontjából, legfontosabb izmunknak, a szívnek is szüksége van rá.
 
Ismered a legjobb természetes magnéziumforrásokat?
A magnézium természetes forrása a növényi alapú étrend, mivel a magnézium a zöld növényekben található klorofil része. Különösen sokat találhatunk belőle a banánban, a zabban, a savanyúkáposztában, a hüvelyesekben, a brokkoliban, a spenótban, a datolyában, a szilvában, a citromban, a grépfrútban, a kukoricában, az almában, a mandulában, a szójababban, a brazil dióban, a mákban, a kölesben, a sötétzöld zöldségekben és számos magban. A magnézium megtalálható továbbá a sörélesztőben, a tojásban és a tenger gyümölcseiben, például egyes kagylókban is.
 
Nem elég a magnézium? Az étrendkiegészítők segíthetnek
Sok ember szenved magnéziumhiánytól, melyet főleg a nem megfelelő, magnéziumszegény étrend okoz, valamint a stressz, amely sok ember számára krónikus állapottá vált. Bizonyos gyógyszerek használata és a kalcium nem megfelelő aránya szintén magnéziumhiány kialakulásához vezethet. Ezért ha egészséges módon, a tested igényeid figyelembe véve akarsz sportolni, érdemes olyan jóminőségű étrendkiegészítőkkel bővítened az étrendedet, melyek kiegyensúlyozott arányban tartalmaznak magnéziumot és B6-vitamint, mely szintén segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget. Az említett étrendkiegészítők elérhetőek a webshopunkban.