Prosztatarák: lehetséges a megelőzés?

Prosztatarák: lehetséges a megelőzés?

Publikálva: 25.01.2021

Nézet: 637

A prosztatarák kialakulása főként az idősebb férfiakat veszélyezteti, ezért negyven éves kor után elengedhetetlenek a szűrővizsgálatok legalább évente egyszer. Ezek időben rámutatnak, ha probléma van.

A betegség sajnos sokszor nem jár tünettel, de ha jelentkeznek is panaszok, könnyen összetéveszthető a prosztata jóindulatú megnagyobbodásával. Nem ritka eset, hogy az egyén életében ki sem derül a daganatos prosztata, csak a halál utáni vizsgálatok során derül rá fény. Azonban az időben felismert betegség gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható.

A prosztatarák tünetei

Számos esetben látens formában, azaz tünetmentesen vannak jelen a rákos sejtek a szervezetben, és csak egyéb betegségekkel, panaszokkal, általában a prosztatamegnagyobbodás vizsgálata során derül ki, hogy komolyabb a probléma. Ilyenkor a tüneteket azonban nem maga a prosztatarák okozza; közvetlenül a daganat okozta tünetek akkor jelentkeznek, ha az a központi területet, azaz a húgycsövet körülvevő zónából indul ki. Bár ekkor is könnyen gondol az orvos és a páciens is a jóindulatú megnagyobbodásra, mert a tünetek merőben hasonlítanak.

Egyértelmű fájdalom akkor jelentkezik, amikor a daganat már akkorára nőtt, hogy irritálja a húgycsövet. A fájdalom mellett fontos figyelni a megváltozott vizeletürítési szokásokra, ezek sokkal hamarabb jelzik a betegséget, mint a fájdalom: nehézkessé válik a vizeletürítés, sokkal gyakrabban fordul elő ürítési inger, mint általában, csípős, égető érzés jelentkezik, illetve az inger ellenére csak cseppek jönnek, vagy éppen inkontinencia lép fel.

A szűrővizsgálat menete

Negyven év fölött elengedhetetlen évente egyszer szűrővizsgálatra menni minden férfinak, ugyanis - ahogy az eddig leírtakból is kiderül -, nincs egyértelmű jele a korai prosztataráknak. Annak ellenére, hogy éppen ebben a szakaszban szükséges a felismerés, hogy időben el lehessen kezdeni az irányított kezelést. A vizsgálat során elsőkörben az elmondott tények alapján tájékozódik az orvos, kikérdezi a pácienst a tünetekkel kapcsolatban, majd egy nem éppen kellemes, de annál hatékonyabb végbélen keresztüli vizsgálatot végez, mely során főként a prosztata méretét vizsgálja: megnagyobbodás, vagy egyéb elváltozás esetén további vizsgálatok szükségesek természetesen - vérvétel és prosztatabiopszia - a pontos diagnózis felállításához.

A prosztatarák megelőzése

Ahogy oly sok betegség esetében, a prosztatarák vonatkozásában is fontos a megelőzés. Egészséges életmóddal csökkenthető a kialakulás kockázata. Ide tartozik az optimális testsúly fenntartása, a változatos, rostban és vitaminban gazdag táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és a káros anyagok (alkoholfogyasztás, dohányzás) gyakori használatának mellőzése. Érdemes az étrendből kiiktatni a zsírban vagy bő olajban készült ételeket, és a túlzottan cukros süteményeket, nassolnivalókat, italokat. Helyette ha nassolni támad kedvünk, inkább gyümölcsöket, magokat, teákat és ásványvizet fogyasszunk. Fontos a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, kiegyensúlyozott, vegyes étrend.