Mit jelent valójában az egészséges életmód?

Mit jelent valójában az egészséges életmód?

Publikálva: 20.05.2021

Nézet: 485

Bár az egészséges életmód sokat vitatott téma, még mindig vannak olyanok, akik nem tudják pontosan, mit kell érteniük ezen kifejezés alatt. Sok mítosz él az egészséges életmódról. És mivel az egészséges élet nem azt jelenti, hogy csak zöldségekből álló étrendet tartunk, és minden szabadidőnket az edzőteremben töltjük, hozzuk közelebb az egészséges életmódot azokhoz, akik bizonytalanok ebben a kérdésben.
 

Egészséges életmód a hétköznapokban


Életmódunk nagy mértékben befolyásolja az egészségi állapotunkat. Az egészségünket alakító tényezők közé tartoznak az étkezési szokások, a fizikai aktivitás, az alvás mennyisége és a stressz szintje. Ha az egészséges életmód elveit követjük, akkor csökkenthetjük a civilizációs betegségek, mint például az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek stb. kialakulásának kockázatát. Ezért fontos tudni, hogy egészséges életmód alatt pontosan mit értünk, és milyen elveket kell követnünk.
 

Az egészséges életmód alapelvei

 

Egészséges étel


A változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges étrend alapja. Ajánlatos háttérbe szorítani a nem megfelelő élelmiszerek, például állati termékek (vaj, zsír, zsíros hús, magas zsírtartalmú tejtermékek, édességek, stb.) fogyasztását. Célszerű kerülni a fehérlisztes péksüteményeket és az egyszerű cukrokban bővelkedő édességek fogyasztását. A sült ételek és sós finomságok sem feltétlenül a legjobb választások, ha egészséges étrendet szeretnénk kialakítani. Fontos, hogy szervezetünket telítetlen zsírsavakkal, mint például növényi zsírokkal, halakkal, fehér sovány hússal és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel lássuk el. Az étrendben elegendő rostnak is szerepelnie kell, amely megtalálható például gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű kenyerekben. Az ételek ideális elkészítése a párolás. Az egészséges táplálkozás szerves része a megfelelő folyadékbevitel is. Javasolt legalább. 2 liter folyadékot fogyasztani naponta. Erre megfelelő lehet a sima csapvíz vagy ásványvíz, illetve a gyümölcsös és gyógynövény teák is.
 

Aktív mozgás


Az aktív mozgásnak köszönhetően az ember képes fenntartani az egészséges testsúlyt, ami fontos a megfelelő fizikai kondíció szempontjából. Emellett a fizikai aktivitás felgyorsítja a zsírégetést, erősíti az izmokat és segít csökkenteni a stresszt. Javasolt, hogy legalább 30 perc aktív mozgás legyen naponta, ami hozzájárul a mobilitás fenntartásához még idősebb korban is.
 

Elegendő alvás


A minőségi és kellő hosszúságú alvás biztosítja testünk megfelelő regenerálódását. Az ideális alvási idő egy felnőtt számára körülbelül napi 6-8 óra. Idős korban már csökken az alvásigény. Az alvás rendkívül fontos a test számára, és hiánya sok esetben pszichoszomatikus betegség formájában jelentkezhet. Hosszan tartó alvási problémák esetén orvoshoz kell fordulni.
 

Feszültség


A mai modern élet velejárója a túlhajszoltság, a sok munka és a stressz, ami negatívan befolyásolja egészségünket. A stresszt nem lehet teljesen eltávolítani az életből, de fontos megtanulni kezelni azt. Ez segíthet a megfelelő pihenésben, kikapcsolódásban és a barátokkal való találkozásban.
 

Támogassa az egészségét étrend-kiegészítőkkel


Az egészség a legnagyobb érték mindannyiunk számára, mert egészség nélkül életünk minősége jelentősen csökken. Az egészségről elsősorban az egészséges életmód révén érdemes gondoskodnunk, amelynek természetesen része a megfelelő tápanyagbevitel is, de szükség esetén étrend-kiegészítőkkel is hozzájárulhatunk. A STADA széles választékban kínál vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint a speciálisabb igényeket kielégítő tápanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket.