A férfi inkontinencia nem tabu

A férfi inkontinencia nem tabu

Publikálva: 20.05.2021

Nézet: 161

A vizeleti inkontinenciát tévesen elsősorban a változókorban lévő nők problémájának tulajdonítják a laikusok. A vizelet akaratlan ürítése azonban a lakosság férfi részét is érinti, különösen a prosztata megnagyobbodása miatt. Az érintettek jelentős része nem szívesen fordul orvoshoz és nem beszél a problémáról. Leggyakrabban a szégyenérzet akadályozza meg a segítségkérést.
 

A férfi inkontinencia, mint egészségügyi és pszichoszociális probléma


Az inkontinencia kétszer olyan gyakori a nőknél, de a férfiaknál sem kerülik el.  A betegség kialakulása az életkor előrehaladtával növekszik, és leggyakrabban a 65 év feletti férfiakat érinti. Az akaratlan vizeletszivárgás egy prosztata műtét vagy jóindulatú prosztatamegnagyobbodás következtében viszonylag gyakran fordulhat elő. Az inkontinencia egyéb okai lehetnek különféle idegrendszeri megbetegedések (pl. Sclerosis multiplex) vagy a stroke is. A betegség nagyban rontja az érintettek életminőségét, mivel sokan kerülik a társasági eseményeket, lassan elszigetelődnek.
 

Az inkontinencia megnyilvánulásai és esetei


A vizeletszivárgás mértéke az inkontinencia állapotától függően változik. Enyhe inkontinencia esetén a vizelet cseppenként szivárog egyszer vagy kétszer naponta. Mérsékelt inkontinenciánál 4 óra alatt 100-200 ml vizelet szivárgása is tipikus. Súlyos inkontinencia akkor diagnosztizálható, ha a páciens folyamatos szivárgást észlel, még az éjszaka folyamán is. A súlyos eset leggyakrabban időseknél fordul elő, amikor 4 órán belül több mint 200 ml vizelet szivárog. Egyéb mellékhatások az égő és csípő érzés vizeléskor, gyakori éjszakai vizelés, gyulladás, szag, irritált bőr és sebek.
 

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás


A leggyakoribb oka a férfi inkontinenciának a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag és a medencefenéki izomzat között elhelyezkedő dió nagyságú, barnás színű, mirigyes szerv, mely körülveszi a húgyhólyag közeli húgycsőszakaszt. A prosztata átlagos súlya 20 éves korban körülbelül 29-40 gramm, de az idő előrehaladtával fokozatosan megnő, akár több mint 200 gramm is lehet. A duzzadt prosztata lelassíthatja a vizelet áramlását, ami gyakori vizelési ingert, vizelési nehézséget, gyenge vizeletáramlást, vizelet közbeni nyomás szükségességét, a hólyag hiányos ürítésének érzését, stb. eredményezi.
 

Kezelje időben az inkontinenciát


Az inkontinenciát időben kezeltetni kell, ezért javasolt minél hamarabb szakorvost felkeresni. A megnagyobbodott prosztata által okozott inkontinenciát enyhébb esetben gyógyszerekkel, előrehaladottabb állapotban műtéttel lehet kezelni.  A gyógyszerek megkönnyítik a vizelet kiáramlását a hólyagból a húgycsőbe. A műtéti kezelést a prosztata egy részének a húgycsövön keresztül történő eltávolításával, a hólyag nyakának metszésével vagy hagyományos nyílt műtéttel végzik. A vizelési nehézségeken azonban segíthetünk a medencefenék izmainak megerősítésével is.
 

Tegyen a prosztata egészségéért


A prosztataproblémák már a 40-45 év feletti férfiakat is érinthetik, így a prosztata egészségéről való proaktív gondoskodást érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni. A webshopunkban kapható Prostenal Max olyan hatóanyagokat tartalmaz (törpepálma, csalán, cink), amelyek támogatják a prosztata és a húgyutak megfelelő működését, mely területek fontosak a férfiak vitalitása szempontjából. A törpepálma segíti a vizeletürítést és a férfiak egészséges reproduktivitását, továbbá hozzájárul a prosztata egészséges működéséhez. A csalán támogatja a húgyutak és a prosztata egészséges működését. A cink hozzájárul a vér megfelelő tesztoszteron szintjének fenntartásához, szerepet játszik a termékenység és a szaporodás folyamataiban.

Szerezze be most akár 3 napos szállítással!