Prosztata nagyobbodás: A téma, amiről a legtöbb férfi nem akar beszélni

Prosztata nagyobbodás: A téma, amiről a legtöbb férfi nem akar beszélni

Publikálva: 07.06.2018

Nézet: 540

A partnered egyre többször ébred fel éjszaka, és megy ki a mosdóba? Rosszul alszik, és komoly vizelési ingerre ébred? Ha a szokottnál többször kel fel az éjszaka folyamán, és látogatja meg a lakás legkisebb helyiségét, nagy valószínűséggel prosztatával kapcsolatos problémák gyötrik, mint a kor előrehaladtával oly sok férfit. A férfiak nem szeretnek róla beszélni, azonban kockázatos, ha figyelmen kívül hagyják a problémát.

Miről is van szó pontosan?

Az urak többségénél a prosztata megnagyobbodása körülbelül 50 éves kor körül kezdődik. Ilyenkor általában jóindulatú prosztata-hipertrófiáról beszélhetünk, ami nem igényel semmilyen specifikus kezelést, hacsak nem kellemetlen tünetek is társulnak hozzá. Ha a prosztata túlságosan megnagyobbodik, akkor az elkezdi nyomni a húgycsövet, megnehezítve ezzel a vizelet áramlását.

Mindez egyrészt gyakoribb vizelési ingerhez vezet, ugyanakkor inkontinencia is felléphet. Gyakran az érintett személy képtelen folyamatosan üríteni, sokszor az inger ellenére csak nagyon vékony sugárban, vagy cseppekben tudja ezt megtenni, annak ellenére, hogy vizelettartási problémák is nehezíthetik az életét. Fontos megfigyelni, hogy vannak-e további tünetek, például vér a vizeletben vagy főként alhasi fájdalmak. Ha igen, akkor feltétlenül szükséges urológushoz fordulni. A férfiak viszont gyakran elzárkóznak ettől. Sok esetben segít, ha beszélhetnek olyannal a témáról, akiben megbíznak - házastárs, barát, stb. -, aki lelkitámasz lehet a kellemetlen vizsgálatok során.

A nyugtalanító tünetek fennállása esetében mindegy mennyire retteg az orvosoktól a páciens, a hosszútávú egészséges élet érdekében elengedhetetlen, hogy szakorvos megvizsgálja. A folyamat során ugyanis az is kiderülhet, hogy nincs, vagy csak nagyon enyhe a szervi elváltozás. Számos esetben rajzolódik ki, hogy a prosztata betegségek lelki okai sokkal erősebbek, mint az esetleges szervi rendellenességek. És gyakori, hogy nem is kell igazán kellemetlen vizsgálatoknak alávetnie magát a betegnek, elegendő, ha a prosztata vizsgálata ultrahanggal történik.

Az egészséges életmód kiemelten fontos szerepet játszik a megelőzésben

A prosztata problémáinak közvetlen kiváltó okára még nem derült fény. Azonban nem kétséges, hogy jelentős szerepet játszik az életmód ebben a kérdésben. Feltételezhető, hogy a vörös hús gyakori fogyasztása, a zsíros ételek, a zöldséghiányos táplálkozás és a dohányzás növeli a prosztata problémák lehetőségét, köztük a prosztatarák kialakulásának kockázatát is. Egy kiváló minőségű étrend, amely jelentős mennyiségű rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, kombinálva testmozgással, kevesebb stresszel és az életvitelszerű egészséges életmóddal kitűnő prevenciónak bizonyul.

Hogyan kell aktívan törődni a prosztatával?

Ha jó állapotban szeretnéd tartani a prosztata állapotát, akkor az aktív gondoskodás elengedhetetlen. Egészségügyi szakemberek különös érdeklődést mutatnak egy kis amerikai pálma iránt, mely a szabalpálma (Serenoa repens) nevet viseli. A gyümölcsei olyan szitoszterin-zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítik a vizelést és a férfiak egészséges reproduktivitását, illetve hozzájárulnak a prosztat egészséges működéséhez. A vizeletürítéssel kapcsolatos zavarok a vizelet húgyutakban és húgyhólyagban való felhalmozódásához vezethetnek. Az összegyűlt vizelet kiváló táptalaj a baktériumok számára, amelyek ezután könnyen elszaporodhatnak és további szövődményeket okozhatnak. A közönséges csalán (Urtica dioica) támogatja a húgyutak megfelelő működését.

A Prostenal® MAX a szabalpálma és a csalán, valamint a cink kombinációja. Webshopunkban könnyedén megvásárolható.