Hogy kapcsolódik a króm a cukorbetegséghez?

Hogy kapcsolódik a króm a cukorbetegséghez?

Publikálva: 12.11.2018

Nézet: 203

Magyarországon a lakosság közel 10% -a cukorbetegségben szenved, és évente mintegy 10 ezer új eset van, a gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség (kb. 800 ezer betegnél). A cukorbetegség veszélye nem korlátozódik azokra, akiknek már van a családjukban beteg.

Mi a cukorbetegség?
 
A cukorbetegség a vércukrot alkotó szőlőcukor, a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka az inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), esetleg mindkettő okozza. Napjaink népbetegségének számít, a leggyakoribb anyagcserebetegség is a világon, melynek szövődményei jelentős mértékben ronthatják a betegek életminőségét.
 
A betegség kialakulásának kockázatát növeli az elhízás, a rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend, valamint a mozgásszegény életmód.
 
A diabétesz típusai
 
A cukorbetegség két típusa az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség.

Az 1-es típusú cukorbetegség főként gyermekeket, fiatalokat érinti. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek elpusztulása miatt nem termelődik inzulin, emiatt kívülről bevitt inzulinpótlásra van szüksége a betegnek. Az inzulin hiánya miatt a vércukor nem tud a sejtekbe bejutni, hanem a vérben marad, és magas vércukorszintet eredményez.

Fő tünetek: sok vizelet, fogyás, szomjúság

A 2-es típusú diabétesz inkább az idősebb korosztályt veszélyezteti. A szervezetben van inzulin az 1-es típussal ellentétben, azonban nem tudja ellátni feladatát, mert a szövetek inzulinrezisztens állapotban vannak. Végeredményben nem jut elég vércukor a sejtekbe. Ennél a típusnál egyes rizikótényezők megléte esetén hatványozottan esélyes a kialakulása. Ilyen tényezők például az elhízás, magas vérnyomás stb.

Fő tünetek: végtagok zsibbadása, bőrviszketés, nehezen gyógyuló sebek, látás romlás

A sok finomított szénhidrát és a megnövekedett kalória bevitel helyett rendszeres testmozgással és kiegyensúlyozott, változatos étrenddel (hal, szárnyasok, gyümölcs, zöldség, rostok, stb.) nagyon sokat tehetünk a betegség kialakulása ellen. Természetesen a genetikai hajlam egy adottság, ennek tudatában azonban kellő odafigyeléssel, még céltudatosabban védekezhetünk a cukorbetegség ellen.
 
Króm – segítség a bajban

króm egy ásványi anyag, egy nyomelem, amely hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Számos orvos szakértő által folytatott kutatás rávilágított, hogy hatékony eszköz a cukorbetegség kiegészítő kezelésében. A króm ugyanis fokozza az inzulinérzékenységet, így elősegíti a sejtek glükózfelvételét, ezáltal pedig hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.

A nyomelem ezen felül szerepet játszik a makrotápanyagok normál anyagcseréjében. Ugyan a krómvegyületek testsúlycsökkentő és izomtömeg-növekedést támogató hatásai nem igazoltak, de az összkoleszterinszint csökkentésével hozzájárul a vérzsírok megfelelő szérumszintjének eléréséhez, ezzel pedig közvetve csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, s az úgynevezett metabolikus szindróma elleni küzdelemben is nagy szerepe van.


 
A fahéj megfelelő szinten tartja a vércukrod
07.06.2018

A fahéj megfelelő szinten tartja a vércukrod

Tartsd szemmel a vércukorszintedet!

Olvasás tovább
Nézet: 178