Hogy kapcsolódik a króm a cukorbetegséghez?

Hogy kapcsolódik a króm a cukorbetegséghez?

Publikálva: 12.11.2018

Nézet: 187

Magyarországon a lakosság közel 10% -a cukorbetegségben szenved, és évente mintegy 10 ezer új eset van, a gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség (kb. 800 ezer betegnél). A cukorbetegség veszélye nem korlátozódik azokra, akiknek már van a családjukban beteg.

Mi a cukorbetegség?
 
A cukorbetegség a vércukrot alkotó szőlőcukor, a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka az inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), esetleg mindkettő.
 
A diabétesz típusai
 
A cukorbetegség két típusa az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség.

Az 1-es típusú cukorbetegség főként gyermekeket, fiatalokat érinti. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulása miatt nem termelődik inzulin, emiatt kívülről bevitt inzulinpótlásra van szüksége a betegnek. Az inzulin hiánya miatt a vércukor nem tud a sejtekbe bejutni, hanem a vérben marad, és magas vércukorszintet eredményez.

Fő tünetek: sok vizelet, fogyás, szomjúság

A 2-es típusú diabétesz inkább az idősebb korosztályt veszélyezteti. A szervezetben van inzulin az 1-es típussal ellentétben, azonban nem tudja ellátni feladatát, mert a szövetek inzulinrezisztens állapotban vannak. Végeredményben nem jut elég vércukor a sejtekbe. Ennél a típusnál egyes rizikótényezők megléte esetén hatványozottan esélyes a kialakulása. Ilyen tényezők például az elhízás, magas vérnyomás stb.

Fő tünetek: végtagok zsibbadása, bőrviszketés, nehezen gyógyuló sebek, látás romlás
 
Króm – segítség a bajban

A króm egy ásványi anyag, amely hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Számos orvos szakértő által folytatott kutatás rávilágított, hogy hatékony eszköz a cukorbetegség kezelésében. A króm ugyanis befolyásolja az inzulin hormon működését, amely a vércukor szabályozásáért felel, valamint elősegíti a glükózfelvételt. Ezáltal fontos támogató a vércukorszint normalizálásában, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, továbbá segít a meglévő betegség kezelésében.
A króm ezen felül szerepet játszik a fogyás elősegítésében, mivel hatással van a glükóz-és zsíranyagcserére, továbbá hozzájárul az éhségérzet és cukorfogyasztás utáni vágy csökkentéséhez.
 
A fahéj megfelelő szinten tartja a vércukrod
07.06.2018

A fahéj megfelelő szinten tartja a vércukrod

Tartsd szemmel a vércukorszintedet!

Olvasás tovább
Nézet: 100