Mindent a hüvelyfertőzésekről

Mindent a hüvelyfertőzésekről

Publikálva: 11.03.2020

Nézet: 686

A hüvelyfertőzés eredményezhet hirtelen megjelenő égő, viszkető fájdalmat az intim részen, de lehet fokozatosan kialakuló kellemetlen érzet is.

A fertőzés nem válogat, sajnos könnyen beszerezhető, ezt bizonyítja, hogy a nőgyógyászhoz forduló nők 60 %-nál mutatható ki bakteriális hüvelyfertőzés. Hajlamosak vagyunk nem törődni vele, hiszen bizonyos esetekben az erre hivatott krémek tünetileg kezelik a helyzetet, azonban a hüvelyfertőzés nem játék, mivel a gyulladás akár a méhnyakra is átterjedhet.

Milyen tünetekkel jár?

A pontos tünetek a fertőzés fajtájától függnek, és sokszor bizonytalanok, jelentéktelenek lehetnek, melyeket nem is veszünk észre, vagy csak később kezdünk el vele foglalkozni. Ilyen érzés lehet az égő, viszkető fájdalom, a pirosság, esetleg helyi duzzanat. Baktériumfertőzés esetén mindezt híg, szűrkés vagy tejfehér, sárgás váladékozás kiséri, gyakran kellemetlen halszag társaságában. Ha hüvelygombával állunk szemben a fájó, viszkető érzés erősebb lehet, és sűrű, fehér, túrószerű hüvelyváladék jelentkezik, és fájdalmas lesz a közösülés.

Trichomonas fertőzéskor az alap tüneteken, és a kellemetlen szexuális együttléten túl fájdalmas vizelési ingert, és zöldessárga bántó szagú hüvelyváladékot tapasztalhatunk. Atrófiás fertőzés fennállásakor a hüvelyfal elvékonyodásáról van szó, mely leginkább változókorban jelentkezhet, és hüvelyszárazsággal, viszketéssel járhat. Előfordulhat, hogy a fertőzések bármelyikét szövődmény kiséri, mely átterjed a méhnyakra és a méh nyálkahártyájára, súlyosabb esetben pedig kismedencei gyulladás is előfordulhat. Várandós nők esetében pedig koraszülést is előidézhet.

Milyen okai lehetnek a kialakulásának?

A nők hüvelyi része van leginkább kitéve a fertőzésveszélynek, ezért általában nagyobb hangsúlyt fektetünk az intim rész higiéniai kezelésére, és gyakran ezzel rontjuk el. A hüvelyfertőzés kialakulásánál ugyanis vezető ok a túlzott higiénia. Bármilyen okból felborul a PH egyensúly a hüvelyben probléma állhat elő, így az egyensúlyban tartása a fő cél. De allergiás reakcióként is jelentkezhetnek a tünetek, esetleg nem megfelelő tisztálkodószer vagy irritáló fehérnemű használatakor. Emellett a fertőzés valószínűségét a végbél közelsége, vagy az intim együttlétek is növelhetik. Esetleg a felborult hormonháztartás, vagy idegen test (például bent felejtett tampon vagy vécépapír darab) is okozhatja a gondot.