A fahéj megfelelő szinten tartja a vércukrod

A fahéj megfelelő szinten tartja a vércukrod

Publikálva: 07.06.2018

Nézet: 100

Tartsd szemmel a vércukorszintedet!

A közkedvelt fűszer, amit az almás pitében és a karácsonyi mézeskalácsban szeretünk, sokkal nagyobb potenciállal rendelkezik, mint azt legtöbbünk gondolná. Sokoldalú hatása már évszázadok óta ismert. A legfrissebb vizsgálatok megerősítették, hogy a fahéj ígéretes segítőnek bizonyul az egészséges vércukorszint fenntartásában.
 
Magyarországon a lakosság közel 10% -a cukorbetegségben szenved, és évente mintegy 10 ezer új eset van, a gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség (kb. 800 ezer betegnél).
A cukorbetegség veszélye nem korlátozódik azokra, akiknek már van a családjukban beteg. Valójában a 2-es típusú cukorbetegség szorosan összefügg a páciens életmódjával, és ha nem kezelik megfelelően, súlyos károkat okozhat bizonyos szövetekben és szervekben (főként a szemben, a vesékben, az erekben és a perifériás idegekben).
 

A hosszútávon magas vércukorszint káros

Gyakran nehéz diagnosztizálni a 2-es típusú cukorbetegséget, mivel a magas vércukorszint (hiperglikémia) állapota nem figyelmeztet minket fájdalmas tünetek megjelenésével. Ennek ellenére a magas vércukorszint hosszú távon negatívan befolyásolja a szervezetünket: egyrészt a cukorbetegség úgynevezett specifikus szövődményeivel, melyek kialakulása szorosan összefügg a hiperglikémiával, másrészt a szív- és érrendszeri problémák erősödésével (mivel a magas vércukorszint jelentősen felgyorsítja a meszesedést, ami rossz hatással van az erekre és a szívre). A rendszeres vizsgálatok során, amelyeket évente legalább kétszer kell elvégezni a kockázatos betegek esetében, a HbA1c-t - más néven glikált hemoglobint – is vizsgálják a vérmintában.  A megfelelő érték egy egészséges ember esetében 20 és 42 mmol/mol között mozog. A vércukorszint átlagos értéke egy 3 hónapos intervallumban a HbA1C-ből származhat.
És mik a cukorbetegség kockázati tényezői? Kor, a betegség jelenléte a családban, a vér fokozott zsírtartalma, magasabb vérnyomás, testmozgás hiánya, dohányzás, általában vett egészségtelen életmód, egészségtelen étrend, és különösen túlsúly vagy elhízás.
 
Hogyan tudod optimális szinten tartani a vércukrod?

A mérsékelt aerob testmozgás és a megfelelő összetételű étrend fontos az optimális vércukorszint szempontjából. Ugyanilyen fontos az étrend változatossága és az ételek minősége, melyek a szervezet számára szükséges tápanyagokat biztosítják.

Érdemes a komplex szénhidrátokra, jó minőségű fehérjék és egészséges zsírok megfelelő mennyiségű bevitelére összpontosítani. Az is jó, ha a fahéjat a szokásos menüdbe csempészed bele. Tökéletes a különböző desszertekhez és süteményekhez, valamint rizshez vagy zabkásához és édességekhez is. Szokták használni gyümölcskonzervekhez és nagyszerű az íze a paradicsomszószban vagy levesben. És el tudnád képzelni a karácsonyi forralt bort és más, forró fűszeres italokat fahéj nélkül? Ezek az italok ideálisak a hideg hónapokban mivel nagyon jól felmelegítik az embert – és mi mást szeretne jobban a testünk ezekben a téli hónapokban?

Cukorbetegek vagy prediabéteszesek (a cukorbetegség előtti szakasz: a normál értéknél magasabb vércukorszint, de nem elég magas ahhoz, hogy 2-es típusú cukorbetegségnek legyen osztályozva) - étrendjük és egyéb óvintézkedések kiegészítéseként – megpróbálkozhatnak fahéj kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőkkel és egyéb anyagokkal (például króm), amelyek segítenek a normális vércukorszint fenntartásában. Ezek a kiegészítők szabadon elérhetők a gyógyszertárakban vagy weshopokban.