A fahéj megfelelő szinten tartja a vércukrod

A fahéj megfelelő szinten tartja a vércukrod

Publikálva: 07.06.2018

Nézet: 181

Tartsd szemmel a vércukorszintedet!

A közkedvelt fűszer, amit az almás pitében és a karácsonyi mézeskalácsban szeretünk, sokkal nagyobb potenciállal rendelkezik, mint azt legtöbbünk gondolná. Sokoldalú hatása már évszázadok óta ismert. A legfrissebb vizsgálatok megerősítették, hogy a fahéj ígéretes segítőnek bizonyul az egészséges vércukorszint fenntartásában.
 
Magyarországon a lakosság közel 10% -a cukorbetegségben szenved, és évente mintegy 10 ezer új eset van, a gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség (kb. 800 ezer betegnél).
A cukorbetegség veszélye nem korlátozódik azokra, akiknek már van a családjukban beteg. Valójában a 2-es típusú cukorbetegség szorosan összefügg a páciens életmódjával, és ha nem kezelik megfelelően, súlyos károkat okozhat bizonyos szövetekben és szervekben (főként a szemben, a vesékben, az erekben és a perifériás idegekben).

Mi okozza a magas vércukorszintet?

A hiperglikémiát bizonyos élettani állapotok és betegségek is okozhatják, de a nem megfelelő ételek rendszeres, mértéktelen fogyasztása és egyes gyógyszerek is olykor előidézhetik, mind egészséges emberek, mind cukorbetegek esetében is. Tehát nem érdemes túl sok gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani, továbbá az is ellenjavallott, hogy össze-vissza együnk, tehát az étkezési ritmus felborulása is káros lehet és kitesz minket a cukorbetegség kialakulásának.

Figyeljünk oda arra is, hogy ha bármilyen okból gyógyszeres kezelésre szorulunk, mindig tartsuk be az orvos előírásait, hiszen a nem megfelelő adagolás is káros lehet, több szempontból is. Sok esetben a nem vényköteles gyógyszerek szedése is okozhat vércukorszint emelkedést, hiszen ezek sokszor tartalmaznak hozzáadott cukrot, ez nagyban vonatkozik a köptetőkre például.

A stressz és a kevés testmozgás együttese is növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha már kezelés alatt állunk cukorbetegségünk miatt, akkor is figyeljünk, hogy megfelelően adagoljuk-e a felírt gyógyszert és az inzulint, hiszen a nem megfelelő beadás csak ronthat a cukorértékeken.
 
A hosszútávon magas vércukorszint káros

Gyakran nehéz diagnosztizálni a 2-es típusú cukorbetegséget, mivel a magas vércukorszint (hiperglikémia) állapota nem figyelmeztet minket fájdalmas tünetek megjelenésével. Ennek ellenére a magas vércukorszint hosszú távon negatívan befolyásolja a szervezetünket: egyrészt a cukorbetegség úgynevezett specifikus szövődményeivel, melyek kialakulása szorosan összefügg a hiperglikémiával, másrészt a szív- és érrendszeri problémák erősödésével (mivel a magas vércukorszint jelentősen felgyorsítja a meszesedést, ami rossz hatással van az erekre és a szívre). A rendszeres vizsgálatok során, amelyeket évente legalább kétszer kell elvégezni a kockázatos betegek esetében, a HbA1c-t - más néven glikált hemoglobint – is vizsgálják a vérmintában.  A megfelelő érték egy egészséges ember esetében 20 és 42 mmol/mol között mozog. A vércukorszint átlagos értéke egy 3 hónapos intervallumban a HbA1C-ből származhat.

És mik a cukorbetegség kockázati tényezői? Kor, a betegség jelenléte a családban, a vér fokozott zsírtartalma, magasabb vérnyomás, testmozgás hiánya, dohányzás, általában vett egészségtelen életmód, egészségtelen étrend, és különösen túlsúly vagy elhízás.

A magas vércukorszintnek vannak azonban korai jelei, amelyekre érdemes odafigyelni, ha időben el akarjuk kezdeni a kezelését. Ilyen tipikus jel például a fáradékonyság, erőtlenség, levertség érzete, állandó szomjúság, ezzel együtt gyakori vizelési inger, de előfordulhat látászavar és bőrviszketés is. Ezek a tünetek azonban nem minden betegre jellemzőek, hiszen a cukorbetegség fokozatai között rengeteg különbség van.

Az 1-es típusú cukorbetegség például általában az előbb felsorolt tünetekkel jár, de ha 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk, akkor viszont tudnunk kell, hogy tünetszegény állapotról van szó. Akár hosszú éveken keresztül is fennállhat a cukorbetegség anélkül, hogy észrevenné az illető vagy diagnosztizálnák. Előfordulhat, hogy a cukorbetegség kezdetétől számított 15-20 évvel fedezik csak fel, esetlegesen súlyos késői szövődményei miatt. Az árulkodó jelek tehát nehezen felismerhetőek, ezért csak a laboratóriumi vércukorszint-ellenőrzés jelenthet biztos tudást. Egy sima vérvétellel már a diabétesz előszobájának tartott inzulinrezisztencia is egyszerűen kimutatható.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében gyakori tünetek a bakteriális bőrfertőzések, melyek általában a szőrtüszőkben jelennek meg ki és mélyre gyökereznek. Emellett még gyakori bizonyos testrészek gombásodása is, ami zavaró viszketést eredményez. Jellegzetes továbbá az is, ha a sebek nehezebben gyógyulnak, mint általában, legyen szó sebészi metszésről vagy sérülés helyéről.

Cukorbetegség veszélyei

A cukorbetegség előrehaladásával egyre gyakoribbak a komolyabb érelmeszesedés következtében kialakult tünetek, az érelmeszesedés pedig cukorbetegségben gyakori, és az egész szervezetben hatással van az erekre. Az általános érelmeszesedés veszélyes következményei leginkább szívinfarktus, agyi infarktus, végtagi vérellátási zavar formájában jelentkezhetnek. A végtagi érelmeszesedés a vérellátás akadályozásához, majd végső esetben a végtagokban megjelenő elhalásokhoz vezethet. Az elhalás legtöbb esetben a lábujjakon kezdődik, majd ha nem kap kezelést időben a beteg, felfelé mutató irányba haladva, további elhalásokhoz vezethet, végül amennyiben egyáltalán nem kap megfelelő kezelést a cukorbeteg illető, akkor sajnos akár végtagi amputáció is szükségessé válhat.

A cukorbetegség következménye ezzel együtt még az idegrendszer károsodása is, amelynek tüneteihez megjelenhetnek látásromlás, végtagzsibbadás, érzékkiesés, fájdalomérzet formájában, de férfiaknál merevedési zavarok is előfordulhatnak. A látás romlása gyakran hirtelen alakul ki és hamar a látás teljes elvesztéséhez, vaksághoz is vezethet. Az időben fel nem ismert cukorbetegség esetében sok alkalommal ezek a tünetek jelentkeznek először, így tud fény derülni csak a betegségre.

Cukorbetegeknél a szívinfarktus gyakran tünetszegényen zajlik, ezt nevezik néma infarktusnak is, amikor a cukorbetegségben szenvedő beteg nem érzi többek között az infarktusra jellemző mellkasi fájdalmat, mert az érzőidegek működése a cukorbetegség hatására jelentősen csökkent. Ilyenkor csak az ennek következtében kialakult csökkent szívműködés lehet árulkodó jel a megtörtént infarktus opciójára, vagy egy későbbi rutin EKG vizsgálaton lesznek észrevehetőek majd a korábbi infarktusra utaló jellegzetes elváltozás jelei.

Hogyan tudod optimális szinten tartani a vércukrod?

A cukorbetegség kezelése gyógyszerek nélkül is sok esetben lehetséges. A mérsékelt aerob testmozgás és a megfelelő összetételű étrend fontos az optimális vércukorszint fenntartása szempontjából. Ugyanilyen fontos az étrend változatossága és az ételek minősége, melyek a szervezet számára szükséges tápanyagokat biztosítják. De ne felejtsük el azt sem, hogy megfelelő étkezési rutint alakítsunk ki, tehát ne össze-vissza együnk, hanem mindig meghatározott időpontokban, így kialakítva egy megbízható rendszerességet szervezetünk számára, amely a megfelelő előírt szénhidrátmennyiséget – elsősorban lassú felszívódású szénhidrátokból – biztosítva egyenletes szinten tartja a vércukrot.

Emellett nélkülözhetetlen, hogy minden nap elegendő folyadékot fogyasszunk, lehetőleg 2-3 liter víz elfogyasztása ajánlott naponta, ezzel segíthetjük szervezetünk anyagcseréjét és a méregtelenítést. Ivással kapcsolatban még fontos, hogy ne igyunk alkoholtartalmú italokat, de hozzáadott cukrot tartalmazó, szénsavas üdítőket sem! Ezután már egyértelmű lehet, hogy a cukros ételek, sütemények, gyümölcsjoghurtok, édességek fogyasztása is kikerül az étrendből.  

Hogyan segíthet a fahéj?

A fahéj éhgyomori vércukorszintet csökkentő, illetve HbA1C-szintet csökkentő hatását több vizsgálat is igazolja az utóbbi években, ezért ez a kedvelt fűszer hasznos része lehet a cukorbetegek diétájának. A fahéj hatóanyagai segítenek megnövelni a glükóz felé való toleranciát, azaz érzékenyítik a szöveteket az inzulin hatásával szemben, ezáltal csökkentik a vércukorszintet és a hemoglobin A1c szintjét, aminek elsődleges feladata a glükóz megkötése és az éhgyomri vércukorszint szinten tartása. Természetesen adagolását háziorvosnak kell megszabnia, enélkül ne kezdjük el adagolni magunkat semmit, de általánosan elmondható, hogy nagyjából a napi 1-4 g közötti fahéjbevitel az ideális, adott esetben kiegészítve a klasszikus étrenddel és gyógyszerek szedésével.

Bár a fahéj nem tartalmaz olyan sok vitamint vagy ásványi anyagot, óriási mennyiségű antioxidáns hatóanyag található benne, amelyek hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, ez pedig különösen előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegséggel szembeni védekezésben. Akik bármely típusú cukorbetegségben szenvednek, azoknak általában a hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtjeik nem reagálnak megfelelően az inzulinra, emiatt lesz olyan magas a vércukorszintjük.

Legyünk azonban óvatosak, nem szabad túlzásba esni a fahéjfogyasztással, mivel a fahéj viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz kumarinokat, amelyek nagy dózisban, tartósan fogyasztva állatkísérletekben májkárosodást okoztak.

Ezen kívül fennállhat annak a veszélye is, hogy átesünk a ló túloldalára a fahéjfogyasztással, és éppen az ellenkezőjét érjük el, amit szerettünk volna és alacsony vércukorszintet, sőt hypoglikémiát is előidézhetünk véletlenül. Az utóbbi évek internetes videóiban látott próbálkozásokból okulva, reméljük, nem ér senkit újdonságként ez a hír: ne együk a fahéjat magában, kanállal, mert az apró szemeket rendkívül könnyű belélegezni és erősen odatapadnak a légcsőre, ezzel gyulladást, fulladást és nem utolsó sorban szörnyen kellemetlen perceket, órákat okozhat.

Emellett a fahéj terápiás célú alkalmazása nem javasolt terhességben, gyomor- és nyombélfekélyben, illetve fahéj- és perubalzsam allergia esetén.

A normál vércukorszint fenntartására a fahéj és egyéb ásványi anyagok (például króm) étrend-kiegészítő formájában is elérhetők a gyógyszertárakban vagy webshopokban.