Élsz-halsz az édességért? Az élesztő túlszaporodása a hibás

Élsz-halsz az édességért? Az élesztő túlszaporodása a hibás

Publikálva: 18.07.2018

Nézet: 9

Ismered azt az érzést, amikor eladnád a lelked az ördögnek egy darab csokiért? Nem beszélve arról, hogy általában nem áll meg a dolog egy darabnál. Ez a fékezhetetlen vágyakozás az édes után egy élesztőgomba hibája, különösen egy olyan fajtáé, melynek egészen hasonlít a neve az édességére: Candida albicans (angol: candy = édesség; a szerk.).

Ezek az egysejtű gombák általában megtalálhatóak az emberi testben, normális körülmények között a többi mikroorganizmussal egyensúlyban élnek és ártalmatlanok. Viszont ha valamilyen okból (például antibiotikum-használat, emelkedett vércukorszint, legyengült immunrendszer stb.) felborul ez az egyensúly, akkor az élesztőgombák elszaporodnak és elkezdik megkeseríteni az életünket.
 
Ismerősek ezek a tünetek?
Fejfájás és sajgó ízületek, allergia, krónikus gyulladás, kimerültség, ok nélküli irritáció, depresszió, idegi eredetű fájdalom, gyakori fertőzések, viszketés, piros bőr, és további bőrtünetek (ekcéma, csalánkiütés, akne), vaginális váladék, töredezett körmök és kínzó vágyakozás az édes íz után, mely nem sokáig csillapítható. Ezek az élesztőgomba túlszaporodásának tünetei, mely egy megnyugtató megoldásra váró probléma. Hogyan? Legjobb, ha változtatunk az étrendünkön. Viszont vegyük figyelembe, hogy több hónapba is telhet, hogy megfékezzük az élesztőgombát.
 
Kerüld a cukrot, a rizst és a fehér lisztet
Leginkább arra van szükséged, hogy kizárd az étrendedből a finomított cukrokat (kekszek, cukorkák, csoki, konzervgyümölcs, limonádé, lekvárok), és csökkentsd az egyszerű szénhidrátok (banán, körte, szilva) bevitelét. Helyettesítheted őket például mandulával, egy szál répával vagy édesfüves cukorkával. Szintén ajánlatos kerülni a finomliszttel készült termékeket, a szárított gyümölcsöket, az instant, édes zabkásákat, a fehér rizst, a tésztát, az édesített tejtermékeket, az ízesített kefirt, a krémsajtot, a tejszínt, az üdítőket, a kávét, az alkoholt, a dobozos gyümölcsleveket és szirupokat, a penészes, lágy és túl zsíros sajtokat, a füstölt húsféléket, a füstölt halat és a konzervételeket. A következő lépés a színezékek, mesterséges édesítők és tartósítószerek (nátrium-glutamát, benzoesav, citromsav) bevitelének visszaszorítása.
 
Édesíts árpával vagy rizsmalátával
Vannak viszont bizonyos ételek, amelyek segíthetnek ezen a problémán, például a rozs, a hüvelyesek, a babfélék, a lencse, a mungóbab, a csicseriborsó, a quinoa, az amaránt, a hajdina, a zab, a köles, az édesburgonya, a héjában főtt krumpli, a friss zöldségek (különösen a salátafélék). Továbbá a friss gyümölcs (kivéve banán, szőlő és körte), a diófélék, az olajok, minőségi magok, gyógynövények, fűszerek, zöldtea és homoktövis-bogyótea, friss víz és savanyú tejtermékek. A fokhagyma szintén nagyon hasznos az élesztő okozta fertőzések kezelésében. Helyettesítsd a fehér cukrot mézzel, agavé-sziruppal vagy árpa-, kukorica- vagy rizsmalátával.
 
Ne használj illatosított szappanokat
Az élesztőgomba túlszaporodásának kellemetlen tünetei közül a hüvelyi váladékozást kiválthatják bizonyos higiéniai termékek is. Ezért kerüld az illatosított szappanokat, tusfürdőket és habfürdőket, ahogy az illatosított betéteket és tamponokat is, mivel ezek gyakori használata elpusztíthatja a “jótékony” mikroorganizmusokat és megzavarhatja a vagina kiegyensúlyozott környezetét.
A hüvely flórájának, és így természetes környezetének helyreállítását segítő termékünk az Idelyn Beliema Effect Hüvelytabletta elérhető webshopunkban.