Élsz-halsz az édességért? Az élesztő túlszaporodása a hibás

Élsz-halsz az édességért? Az élesztő túlszaporodása a hibás

Publikálva: 18.07.2018

Nézet: 196

Ismered azt az érzést, amikor eladnád a lelked az ördögnek egy darab csokiért? Nem beszélve arról, hogy általában nem áll meg a dolog egy darabnál. Ez a fékezhetetlen vágyakozás az édes után egy élesztőgomba hibája, különösen egy olyan fajtáé, melynek egészen hasonlít a neve az édességére: Candida albicans (angol: candy = édesség; a szerk.).

Ezek az egysejtű gombák általában megtalálhatóak az emberi szervezetben, a normál bélflóra részét képezik, és normális körülmények között a többi mikroorganizmussal egyensúlyban élnek, és ártalmatlanok. Az élesztőgomba 37 fok körüli hőmérsékleten szaporodik a leginkább, így az ember testhőmérséklete teljesen ideális a számára. Az élesztőgomba jelenléte, ahogy bizonyos baktériumoké is, szükséges az emberi szervezet megfelelő működéséhez. A „jó” baktériumok és a gombák normál körülmények között egyensúlyban élnek egymással. Viszont, ha valamilyen okból (például antibiotikum-használat, emelkedett vércukorszint, legyengült immunrendszer, stb.) felborul ez az egyensúly, akkor az élesztőgombák elszaporodhatnak, és elkezdhetik megkeseríteni az életünket. Ezek az élesztőgombák legyengítő módon hatnak a szervezetünkre. Elfogyasztásuk után elkezdődik a gombák aktív szaporodási folyamata, tápanyagokra van szükségük a növekedéshez és a szaporodáshoz. Elfogyasztják a táplálékkal a szervezetünkbe kerülő tápanyagokat, elsősorban a cukrot. Az édes étrend hátterében tehát a Candida-gomba még inkább aktiválódik, és ha ez a folyamat nem áll le időben, a káros élesztő pusztító hatást gyakorol az egész emésztő- és immunrendszerre, valamint megfosztja a szervezetet vitalitásától.

Kedveznek a candidiázis kialakulásának az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók, vagy bizonyos kábítószerek fogyasztása is. Vannak olyan élettani folyamatok, amelyek szintén hajlamosító tényezői lehetnek a Candida-fertőzésnek, például bizonyos életszakaszok, mint a gyengébb immunrendszer miatt a csecsemőkor vagy az időskor, terhesség idején pedig a növekvő női hormonszintek miatt nagyobb a kockázat. Végül az elhízás során kialakult jellemző bőrredők is szaporodásra alkalmas körülményeket biztosíthatnak a gombák számára, ezért a túlsúly – különös tekintettel a jellemzően magas finomított szénhidrát-bevitelre – is kockázati tényezőnek számít, ha Candida-fertőzésről beszélünk.
 
Ismerősek ezek a tünetek?

Fejfájás és sajgó ízületek, allergia, krónikus gyulladás, kimerültség, ok nélküli irritáció, depresszió, idegi eredetű fájdalom, gyakori fertőzések, viszketés, piros bőr, és további bőrtünetek (ekcéma, csalánkiütés, akne), vaginális váladék, töredezett körmök és kínzó vágyakozás az édes íz után, mely nem sokáig csillapítható. Ezek mellett krónikus fáradtság, másnaposságszerű érzés, emésztési zavarok, puffadás, szelesedés, hasmenés vagy szorulás, hangulati ingadozások, álmatlanság is tünetek lehetnek. Az előbb felsoroltak mellé társulhatnak még ízületi fájdalmak, gyakori hólyaghurut tünetek, hüvelyi fertőzés, elhízás és az ezzel járó kínzó éhségérzet, hajhullás, sőt, gyermekeknél akár hiperaktivitás is jelentkezhet. A szájüreg fertőzése esetében fehér, fájdalmas foltok jelennek meg. Ezek mind lehetnek az élesztőgomba túlszaporodásának tünetei, mely egy megnyugtató megoldásra váró probléma. Hogyan? Legjobb, ha változtatunk az étrendünkön. Viszont vegyük figyelembe, hogy több hónapba is telhet, hogy megfékezzük az élesztőgombát. . Első lépésben azonban a legfontosabb lépés, amit meg kell tennünk, hogy megtámogatjuk immunrendszerünk egészséges működését a megfelelő tápanyagok célzott fogyasztásával, mint a C-, A- és D vitamin, a nyomelemek közül pedig a cink, a szelén és a vas bevitelével. Ezek leginkább a jó minőségű olajos magvak, illetve hidegen sajtolt növényi olajok, friss zöldségek segítségével, de szükség esetén különféle étrend-kiegészítőkkel is történhet.

Emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról, lehetőleg a szabadban, és a megfelelő pihenésről sem. Próbáljuk meg tartani a napi 7-8 óra pihentető alvást. Jellemzően a nők sokkal érzékenyebbek és fogékonyabbak a Candida-gomba túlszaporodására, ezért az erre vonatkozó, szükséges diéta és életmódváltás ideje náluk akár három-hat hónap is lehet, amíg a férfiak sokszor túlesnek rajta egy-két hónap leforgása alatt. A Candida-gomba fertőzésből kigyógyult betegeknek azonban ezután egész életükben egészséges életmódot kell folytatniuk annak érdekében, hogy a gombák ne tudjanak újra rést ütni az immunrendszeren, és ismételten elszaporodni. Ezért tehát mindig különös odafigyelést igényel az egészséges táplálkozás, mértékletesség, rendszeres testmozgás, megfelelő pihenés, nyugalom fenntartása, ezzel együtt pedig a stressz kerülése is.
 
Kerüld a cukrot, a rizst és a fehér lisztet

Leginkább arra van szükséged, hogy kizárd az étrendedből a finomított cukrot (kekszek, cukorkák, csokoládé, konzervgyümölcs, limonádé, lekvárok), és csökkentsd az egyszerű szénhidrátok (banán, körte, szilva) bevitelét. Tehát egyrészt a gombák számára fontos tápanyagok bevitelét kell csökkentened, másrészt pedig növelned kell a bélflórádban a gombák elszaporodását megakadályozó jótékony baktériumok, vagyis a probiotikumok mennyiségét, és a működésükhöz kedvező feltételeket kell biztosítanod. A Candida gombára az jellemző, hogy alapvető táplálói az egyszerű szénhidrátok, így az ezekben gazdag táplálkozás kedvező feltételeket teremthet ezeknek a gombáknak az elszaporodásához a szervezetedben. A gyógyulás érdekében meg kell vonnod ezektől a gombáktól a tápanyagokat, tehát kerülnöd kell az egyszerű szénhidrátokban gazdag élelmiszerek fogyasztását, és ellenőrizned kell még az élelmiszerekben előforduló, egyéb penészgombákat is.

Helyettesítheted ezeket az egyszerű szénhidrátokat például mandulával, egy szál répával vagy édesfüves cukorkával. A probiotikumok táplálásához egyébként prebiotikumokra van szükség, amelyek az élelmiszerek nem emészthető összetevői. Ilyenek többek között a vízben oldódó rostok, amelyeket bár az emberi szervezet közvetlenül nem tud hasznosítani, a hatásuk mégis jótékony, mert tápanyagot biztosít egyes jótékony baktériumok számára. A rostokban dús étrend így járul hozzá a bélflóra egészségének megőrzéséhez, és fokozott védelméhez a Candida elleni küzdelemben. Szintén ajánlatos kerülni a finomliszttel készült termékeket, a szárított gyümölcsöket, az instant, édes zabkásákat, a fehér rizst, a tésztát, az édesített tejtermékeket, az ízesített kefirt, a krémsajtot, a tejszínt, az üdítőket, a kávét, az alkoholt, a dobozos gyümölcsleveket és szirupokat, a penészes, lágy és túl zsíros sajtokat, a füstölt húsféléket, a füstölt halat és a konzervételeket. A következő lépés a színezékek, mesterséges édesítők és tartósítószerek (pl. nátrium-glutamát, benzoesav) bevitelének visszaszorítása. Sőt, az is jó megoldás, ha kókuszolajjal kezdünk el főzni és sütni, amellyel még gyorsabban kiiktatható a Candida a szervezetünkből. A kókuszolajat Candida-diéta kiegészítőjeként tanácsolja sok szakorvos, hiszen több klinikai vizsgálat is igazolta a kókuszolaj hatékonyságát az élesztőgombákkal szemben.
 
Édesíts cukor helyett növényi szirupokkal

Vannak viszont bizonyos ételek, amelyek szintén segíthetnek ezen a problémán, például a rozs, a hüvelyesek, a babfélék, a lencse, a mungóbab, a csicseriborsó, a quinoa, az amaránt, a hajdina, a zab, a köles, az édesburgonya, a héjában főtt krumpli, a friss zöldségek (különösen a salátafélék). Továbbá a friss gyümölcs (kivéve banán, szőlő és körte), a diófélék, az olajok, minőségi magok, gyógynövények, fűszerek, zöldtea és homoktövis-tea, friss víz és savanyú tejtermékek. A fokhagyma szintén nagyon hasznos az élesztő okozta fertőzések kezelésében. Helyettesítsd a fehér cukrot mézzel, agavé vagy rizssziruppal. Az olyan gyógynövények fogyasztása, mint a neem levél, olíva levél, mahónia gyökér, oregánó levél is gombaölő hatással bírhat és segíthet hamarabb megszabadulni a fertőzéstől.

De vannak olyan fűszernövények is, többek között például a szegfűszeg, zöldcitrom, koriander, fahéj, valamint olyan illóolajokból származó anyagok, mint az eugenol, linalool és citronellál, amelyek igencsak hatásosak a Candida-gombák tovább szaporodása ellen. Ezek a növényi anyagcsere-termékek nem csak gátolni képesek a Candidák növekedését, de el is pusztítják őket. Emellett, olyan gombatörzsekkel szemben is hatásosnak bizonyultak, amik más gombaölő kezelésekkel szemben rezisztenciát mutatnak.

Ezek előtt vagy közben nem árt néhány napos léböjt kúrát tartanod, ami alatt napi 2-3 liter nyer gyümölcs- vagy zöldséglé elfogyasztása ajánlott, illetve az élőflórás natúr joghurt kúraszerű fogyasztása is jót tehet. Nem javasolt viszont az élesztőgombákat is tartalmazó kefir, savanyú káposzta és kovászos uborka fogyasztása.

Itt érdemes szót ejteni arról is, hogy az élesztő nem feltétlenül az ellenségünk, megfelelő mennyiségben és bizonyos időközönként egészséges része lehet az életünknek, illetve étrendünknek is, természetesen amennyiben nem szenvedünk élesztőgomba-túlszaporodásban, vagy élesztőérzékenységben. Az élesztő élettani hatása jelentős, hiszen sok vitamin (főleg B-vitaminok), ásványi anyag és aminosav található benne. Az élesztő jótékonyan hat az emésztésre is, többek között segít a hasmenés tüneteinek csökkentésében és a krónikus, esetlegesen bakteriális fertőzések miatt kialakuló gyomorpanaszokat is mérsékli.

Emellett az élesztő fogyasztása jó hatással lehet a (szénhidrát-diétán lévő) cukorbetegekre is, a benne található vitaminok, ásványi anyagok, például króm segítségével ugyanis hatékonyan támogathatja a normál vércukorszint fenntartását. Bőrápolásra is alkalmas lehet az élesztő, különösen a pattanásos, problémásan zsíros bőr kezelésére a benne található vitaminok és ásványi anyagok nyugtató, gyulladáscsökkentő, ápoló és sebgyógyító hatásának köszönhetően.

Nem gondolnánk, hogy például az élesztő fogyasztása magas B-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással lehet a hangulatunkra is, sőt, akár csökkentheti a depresszió tüneteit. Ezen kívül segít túltenni magunkat a szorongáson, könnyebb vele az alvás és kipihentebben kelhetünk reggel, ha élesztőt fogyasztunk. Ezenkívül jót tesz a premenstruációs szindrómával küzdő nőknek is.
 
Ne használj illatosított szappanokat

Az élesztőgomba túlszaporodásának kellemetlen tünetei közül a hüvelyi váladékozást kiválthatják bizonyos higiéniai termékek is. Ezért kerüld az illatosított szappanokat, tusfürdőket és habfürdőket, ahogy az illatosított betéteket és tamponokat is, mivel ezek gyakori használata elpusztíthatja a “jótékony” mikroorganizmusokat és megzavarhatja a vagina kiegyensúlyozott környezetét.

Emellett jobb, ha lecseréled a műszálas alsóneműket jól szellőző pamutra, hogy ne fülledjen be ez a terület, és ne tudjanak elszaporodni az élesztőgombák. A váladékozás mellett kialakulhat viszketés, gyulladás is, illetve a libidó csökkenése is jellemző ilyenkor, mivel az élesztőgombák túlszaporodása befolyásolhajta a hormontermelést is. A hüvelyi flórát a különböző tisztítószereken és vegyszereken kívül megzavarhatják még hormonális vagy fiziológiai belső zavarok is, amelyek a tejsavbaktériumok pusztulásához vezethetnek.

Egyes esetekben terhesség után alakult ki Candida-fertőzés, de sok esetben a hormonális fogamzásgátlók is megzavarhatják a bélflóra egyensúlyát. Azonban okozhat hasonló tüneteket bakteriális vagy Trichomonas-fertőzés is, ezért mielőtt bármilyen kezelésbe fognánk, nőgyógyász vagy otthoni teszt segítségével meghatározhatjuk, hogy milyen fertőzéssel állunk szemben. Erre azonban nem feltétlenül van szükség, mert ilyen esetben a legfontosabb a hüvely mikroflórájának mielőbbi helyreállítása.

A hüvely flórájának, és így természetes környezetének helyreállítását segítő termékünk az Idelyn Beliema Effect Plus elérhető webshopunkban.