Nyerj energiát a Napból

Nyerj energiát a Napból

Publikálva: 12.03.2019

Nézet: 119

Az ember hozzászokott, hogy hatással van rá a nap. A sugarai ébresztenek minket reggelente, jelezve az új nap és az új lehetőségek érkezését. Napkeltekor kinyílnak a virágok, és dalra fakadnak a madarak. A modern idők azonban sok mindent megváltoztattak, és már kevésbé követjük a természet ritmusát, mint tettük azt régebben. Sőt, a napfényt szinte teljesen mesterséges világítással váltjuk ki. Az elektromosság azonban nem képes helyettesíteni a napfény szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait.

Manapság sokan sportolnak, táplálkozástudományi szakemberek tanácsait követik, méregtelenítő kezeléseknek vetik alá magukat, és rendszeresen meditálnak. Azonban a tudatos élet ellenére mégis gyakran elfelejtik, hogy mennyi jótékony hatása van a napfénynek. Szinte azonnal érezhetjük a hatását. Csak idézd fel, mennyire jó érzés, amikor kinyitod reggel az ablakot, és meglátod a kék eget és az aranyló napot. Biztos, hogy mindig sokkal boldogabbnak érzed magad és a hangulatod is rögtön javul.
 
Svájci napklinika

A napsugarak mentális és fizikai egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait az orvostudomány is felismerte, mivel bizonyítást nyert, hogy a napsugárzás számos pozitív folyamat elindítója szervezetünkben. Ez nem új keletű vélekedés. Az úgynevezett helioterápiát (fényterápiát, napterápiát) már a kb. Kr. e. 1400-ból származó írásokban is említik. A XIX. század végén ugyanezt az eljárást számos orvos igen hatásos kezelésként ismerte el. 1903-ban a svájci Leysinben Dr Auguste Rollier megnyitotta a világ első “napklinikáját” a tuberkolózis és az angolkór kezelésére. Rollier, aki a világ egyik vezető helioterapeutája volt, azt a nézetet vallotta, hogy a nap egy páratlanul széles körben alkalmazható orvosság, és pácienseit egy speciális diéta és a nap erejének kombinációjával kezelte. Amikor azonban 1954-ben meghalt, a napterápiát háttérbe szorította a gyógyszeripar.
 
Számos jótékony hatása van

A napfény emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásainak listája nagyon hosszú lenne. Testünk a napból nyert energiát az anyagcserénk és hormonrendszerünk szükségleteinek megfelelően alakítja át. Ezzel együtt pedig az immunrendszerünket is erősíti,amikor kint tartózkodunk a napon, fehérvérsejtjeink aktivitása növekszik, és szervezetünk interferonokat termel. Ezek az anyagok immunrendszerünk részét képezik, és segítik szervezetünket a kórokozók, mint pl. a vírusok elleni védekezésben. A meleg napsugárzás tágítja ereinket, melynek köszönhetően javul a vérkeringés is. Csökkenti a stresszt, és csillapítja a fájdalmat is.
Ezek mellett a napfény elősegíti a szerotonin-termelést, melyet gyakran „boldogsághormonnak” is neveznek. Ha ebből a hormonból kevés van a szervezetünkben könnyen rosszul érezhetjük magunkat, és akár depressziós tüneteink is lehetnek. Illetve nem szabad elmenni a napfény bőrre gyakorolt hatása mellett sem, ugyanis segít a pattanásos bőr gyógyulásában is, mivel csökkenti a kórokozók számát, fokozza a vérkeringést, így enyhíti a gyulladás mértékét. De olyan komoly betegségek, mint a pikkelysömör kezelésében is hatékonyan használják a szakemberek a napterápiát.
 
D-vitamint is a napból nyerjük

A D-vitamin (néha “napvitaminnak” is nevezik) elengedhetetlen a csontok egészségéhez és növekedéséhez, és szervezetünk napfény nélkül nem képes megfelelő mennyiséget előállítani. Hiányának következménye lehet az immunrendszer alulműködése, gyengülése, csont- és izomproblémák kialakulása, és extrém esetben a rettegett csontritkulás (a csontvelő elvékonyodása) is bekövetkezhet. A napfény hiánya gyakran jelentkezik fáradékonysággal, szokatlan álmossággal, kedvetlenséggel és hirtelen hangulatingadozással, melyek akár a depresszió tünetei is lehetnek. Mindebből jól látszik, hogy miért olyan fontos, hogy rávegyük magunkat a lustaság legyőzésére, és legalább naponta egyszer sétáljunk egyet a friss levegőn, akkor is, ha csak enyhén süt a nap.

A napkúrának is megvannak a maga szabályai

Ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni! Ha a napfény előnyös hatásait szeretnénk élvezni, és nem napszúrást kapni vagy leégni, akkor bizonyos szabályokat mindenképpen be kell tartani. A hosszú telek után legtöbben egyből kitesszük magunkat a napra, ahogy beköszönt a jó idő, azonban főként nyáron nem érdemes 10-20 percnél többet a közvetlen napon tölteni. Erős napsütés esetén inkább töltsük az időt az árnyékban, de ebben az esetben is figyeljünk az erős UV sugárzás miatt nem javasolt időszakokra: 10.00 és 15.00 óra között, amikor a legerősebb a napsugárzás, egyáltalán ne napozzunk. És természetesen mindig legyen a fejünkön kalap, sapka, vagy egy vékony kendő, ami megvéd a napszúrástól. Ha hosszabb napozást tervezünk, használjunk naptejet és jó minőségű UV-szűrős napszemüveget, és ne felejtsünk el sok folyadékot inni.
Immunrendszerünk egészséges működését és mentális jóllétünket nem csak a napfény jótékony hatásával támogathajuk, hanem változatos és kiegyensúlyozott étrenddel, rendszeres alvással és pihenéssel. Szükség esetén szedhetünk étrend-kiegészítőket is, melyek tartalmazzák az immunrendszer megfelelő működését támogató tápanyagokat, mint például C- és D-vitamint, szelént, cinket és csipkebogyót, vagy a légzőrendszer megfelelő állapotának fenntartását elősegítő tápanyagokat, például bíbor kasvirágot, kurkumát és fekete bodzát.  Webshopunkban számos étrend-kiegészítő elérhető, melyek gyermekek számára is kaphatóak rágótabletta, gumivitamin vagy finom gyümölcsízű szirup formájában.