Nyerj energiát a Napból

Nyerj energiát a Napból

Publikálva: 12.03.2019

Nézet: 105

Az ember hozzászokott, hogy hatással van rá a nap. Sugarai ébresztenek minket reggelente, jelezve az új nap érkezését. Napkeltekor kinyílnak a virágok és dalra fakadnak a madarak. A modern idők azonban sok mindent megváltoztattak és már kevésbé követjük a természet ritmusát, mint tettük azt régebben. Sőt, a napfényt mesterséges világítással váltjuk ki. Az elektromosság azonban nem képes helyettesíteni a napfény szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait.

Manapság sokan sportolnak, táplálkozástudományi szakemberek tanácsait követik, méregtelenítő kezeléseknek vetik alá magukat és rendszeresen meditálnak… De gyakran elfelejtik, hogy a legjobb és legtermészetesebb gyógyír a napfény. Szinte azonnal érezhetjük a hatását. Csak idézd fel mennyire jó érzés, amikor kinyitod reggel az ablakot és meglátod a kék eget és az aranyló napot. Biztos, hogy mindig sokkal boldogabbnak érzed magad és a hangulatod is rögtön javul.
 
Svájci napklinika
A napsugarak mentális és fizikai egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait az orvostudomány is felismerte, mivel bizonyítást nyert, hogy a napsugárzás számos pozitív folyamat elindítója szervezetünkben. Ez nem új keletű vélekedés. Az úgynevezett helioterápiát (fényterápiát, napterápiát) már a kb. Kr. e. 1400-ból származó írásokban is említik. A XIX. század végén ugyanezt az eljárást sok orvos igen hatásos kezelésként ismerte el. 1903-ban a svájci Leysinben Dr Auguste Rollier megnyitotta a világ első “napklinikáját” a tuberkolózis és az angolkór kezelésére. Rollier, aki a világ egyik vezető helioterapeutája volt, az a nézetet vallotta, hogy a nap egy páratlanul széles körben alkalmazható orvosság, és pácienseit egy speciális diéta és a nap erejének kombinációjával kezelte. Amikor azonban 1954-ben meghalt, a napterápiát háttérbe szorította a gyógyszeripar.
 
Hatásos eszköz a vírusfertőzések ellen
A napfény emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásainak listája nagyon hosszú lenne. Testünk a napból nyert energiát az anyagcserénk és hormonrendszerünk szükségleteinek megfelelően alakítja át. A napfény az immunrendszerünket is erősíti: amikor kint vagyunk a napon, fehérvérsejtjeink aktivitása növekszik és szervezetünk interferonokat termel. Ezek olyan anyagok, melyek immunrendszerünk részét képezik és segítik szervezetünket a vírusfertőzések elleni védekezésben. A napsugarak tágítják, így nyitottabbá teszik ereinket, melynek köszönhetően javul a vérkeringés is. Elősegítik továbbá a stabil vércukorszint fenntartását és csökkentik a koleszterinszintet és a stresszt, csillapítják a fájdalmat és így tovább. Végül, de nem utolsósorban a napfény elősegíti a szerotonin-termelést, melyet gyakran boldogsághormonnak neveznek. Ha ebből a hormonból kevés van a szervezetünkben, rosszul érezzük magunkat.
 
A napkúrának is megvannak a maga szabályai
A D-vitamint is a napból nyerjük. Ez az anyag (néha “napvitaminnak” is nevezik) elengedhetetlen a csontok egészségéhez és növekedéséhez. Hiányának tünete lehet az immunrendszer alulműködése, fáradékonyság, álmosság, rosszkedv és hangulatingadozás, csont- és izomproblémák, és extrém esetben a rettegett csontritkulás (a csontvelő elvékonyodása). Ez egész jó érv ahhoz, hogy rávegyük magunkat a lustaság legyőzésére és legalább naponta egyszer sétáljunk egyet, nem igaz?
Ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni. Ha a nap előnyeit akarod élvezni és nem napszúrást kapni vagy leégni, akkor bizonyos szabályokat mindenképpen be kell tartanod. Ha napozol, 10-20 perces intervallumokban tartózkodj a napon és árnyékban. 10.00 és 15.00 óra között, amikor a legerősebb a napsugárzás, egyáltalán ne napozz. És természetesen mindig legyen a fejeden kalap vagy sapka. Ha hosszabb napozást tervezel, használj naptejet és jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget, és ne felejts el sok folyadékot inni.
 
Az immunrendszeredet és mentális jóllétedet nem csak a nap jótékony hatásával segítheted, hanem változatos és kiegyensúlyozott étrenddel, rendszeres alvással és pihenéssel vagy olyan minőségi étrend-kiegészítők használatával, melyek tartalmaznak az immunrendszer megfelelő működését elősegítő anyagokat (C- és D-vitamint, szelént, cinket, folsavat) vagy légzőrendszer megfelelő állapotának fenntartását elősegítő anyagokat (kasvirágot, kurkumát, bodzát, csipkebogyót stb.). Ezek a termékek elérhetőek webshopunkban, és gyermekek számára kaphatóak rágótabletta, gumivitamin vagy finom gyümölcsízű szirup formájában.