Mozogjunk! De miért?

Mozogjunk! De miért?

Publikálva: 25.01.2021

Nézet: 259

Az elmúlt évtizedekben komolyan átalakult a világ és kialakult az úgynevezett szobageneráció, akiknél – ahogy az elnevezésből is látszik – lecsökkent az élettér kihasználtsága, és ezzel együtt a rendszeres és elegendő testmozgás mennyisége is.

Ez igen kényelmes életforma, csak arról feledkezünk meg, hogy a mozgáshiánnyal mennyit ártunk a testünknek és a lelkünknek. A mozgás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni! Ha mégis kimaradna az életünkből, hamar jelezni fog a testünk, hogy valami hiányzik neki kortól és nemtől függetlenül.

Miért kell mozogni?

Számos testi és lelki probléma előzhető meg a rendszeres, heti minimum háromszor egy óra, de legalább napi húsz perc mozgással. Ha nem mozgunk eleget, az izmaink elgyengülnek, sorvadásnak indulnak, emellett megugrik a vércukor- és a koleszterinszintünk, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Mozgás nélkül könnyebben lemerülünk, fáradékonyak és rosszkedvűek leszünk, esetleg még a depresszió felé is elindulhatunk, ha nem kapunk időben észbe. Mindezt pedig súlyosbíthatja az elhízás, ami szintén szervi és lelki elváltozásokat egyaránt okozhat. Már egy hét „elkényelmesedés” után is lassulhat az anyagcsere-folyamat, és csökkenhet a szervezet zsírégető képessége.

5 érv a mozgás mellett
 
 1. Boldoggá tesz
  Mozgás közben nagyobb mennyiségű endorfint termel a szervezetünk, amit boldogsághormonnak is szokás nevezni. Esetenként a depresszióban szenvedőknél is bevett szokás mozgásterápiát alkalmazni.
 2. Számos betegség megelőzhető mozgással
  A rendszeres testmozgás hatására javul a szénhidrát-anyagcsere folyamata, cukorbetegek esetében így csökken a szükséges inzulinbevitel mennyisége. Alacsonyabb lesz a vérnyomás, és a pulzus, illetve csökken a koleszterinszint is; ezekkel együtt redukálódik a szívroham és a stroke kockázata.
 3. Segít a fiatalság megőrzésében
  A rendszeres testmozgás lassítja az öregedés folyamatát, később pedig támogatja a mozgásszervrendszer megfelelő működését. Segít az emésztési gondok elkerülésében, és javítja a memória működését.
 4. Alakformáló
  Nemcsak a túlsúly leadásában vagy megelőzésében hatékony, de az alakformálásra is kiváló megoldás. Edzés során javul a szervezet oxigénellátása, javul a vérkeringés, így az izmaink és a bőrünk rugalmasabbá válnak, 30 perc folyamatos mozgás után pedig a nem kívánt zsírréteg is elkezd leolvadni.
 5. Javítja a mentális egészséget
  Támogatja a koncentrációs képességet, testi-lelki frissességet biztosít, ha szánunk időt a mozgásra. Illetve javítja a memóriát, ami a fiatalság megőrzésében szintén nagy szerepet játszik.
Milyen mozgástípust érdemes választani?

Javasolt több mozgásformát kipróbálni, míg rá nem találunk arra, amelyik passzol a célunkhoz, az életünkhöz és a személyiségünkhöz. Fontos, hogy szeressük, amit csinálunk, különben szenvedéssé válik, pedig a sportnak élvezetesnek kell lennie. Sokkal hatékonyabb, ha szeretettel indulunk neki futni, vagy jógázni, vagy éppen az edzőterembe hatalmas súlyokat emelni. Ha kezdőként állsz a rendszeres mozgás kapujában, akkor ügyelj a fokozatosságra. Mindennap egy kicsivel többet, és légy türelmes magaddal, nem fogod két kocogás után lefutni a maratont. Nem szabad túlerőltetni a testünket, és az ízületvédelemre is oda kell figyelni, ami a fokozatossággal, illetve a megfelelő étrend kialakításával támogatható.