Miért zúg a fülem?

Miért zúg a fülem?

Publikálva: 18.09.2018

Nézet: 2631

Az orvosok számára a fülzúgás még mindig rejtélyes. Habár egész sor lehetséges “gyanúsított” van, a konkrét okokat még nem sikerült tisztázni. Ezt a csengő, zúgó vagy sziszegő, csak az egyik, vagy mindkét fülben hallható hangélményt a 65 év feletti emberek 30 százaléka tapasztalta már. Ugyanakkor sokkal fiatalabb pácienseknél is előfordul. Habár a legtöbb esetben nem komoly probléma, a fülzúgás nagyon zavaró lehet.

A fülzúgás orvosi megnevezése tinnitus, mely a latin tinniere szóból származik, amely zúgást, csengést jelent. Ennek a hangnak viszont nem külső forrása van. Az ember tapasztalhatja a jelenséget csak az egyik vagy mindkét fülében. A páciensek néha arról számolnak be, hogy zeng az egész fejük, de az élmény részletesebb leírására képtelenek.
 

A fülzúgást kiváltó leggyakoribb tényezők


A tinnitus kialakulását sok rizikófaktor befolyásolja, például anyagcserezavarok, mint a cukorbetegség, a vérzsírok magas szintje vagy a nem megfelelően működő pajzsmirigy; továbbá neurológiai rendellenességek, mint a gerincsérv, az agy elégtelen vérellátása, szklerózis multiplex, agyhártyagyulladás és számos fej- és nyaksérülés. A fülzúgás kialakulására hatással lehetnek továbbá szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, érelmeszesedés), fogászati problémák (temporomandibuláris ízületi rendellenesség, fogsorzáródási rendellenességek, fogak nem megfelelő pozíciója stb.), és, természetesen, a legtöbb fülbetegség (középfülgyulladás, az Eustach-kürt elzáródása, Meniere-betegség, mely társul a belső fül folyadék-egyensúlyának felborulásával, stb). Néha a kiváltó ok lehet pszichés probléma, mint a szorongás és a depresszió, vagy Lyme-kór, esetleg vírusos, bakteriális vagy parazitás betegségek.
 

A fülzúgás tüneteit fokozza a pszichológiai nyomás


A fülzúgás tünetein tovább ronthat a pszichés nyomás, a gyakori stressz, de az extrém fizikai megterhelés is, vagy amikor hosszantartó koncentrációra van szükség (például amikor sportolunk, vagy hosszú távot vezetünk. Röviden minden olyan szituáció, amikor jelentős nyomás nehezedik ránk. A témát érdekes nézőpontból vizsgálja a pszichoszomatika, mely a következőképpen értelmezi ezt a problémát: ha hallási problémáink vannak, az azt jelenti, hogy bizonyos dolgokat nem akarunk meghallani, vagy elutasítjuk hogy hallgassunk (legtöbbször a hozzánk legközelebb állók közül) valakire.
 

Megszüntetni nem tudod, csak kezelni


Sajnos azt a gyógyszert, amely megbízhatóan meg tudná szüntetni a fülzúgást, még nem fedezték fel. Vannak ugyanakkor orvosi kezelések, melyek segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket, a vérkeringést serkentő, a belső fül vérellátását javító gyógyszerektől kezdve az oxigénterápiáig és a lézerterápiáig. Léteznek továbbá bizonyos orvosi kezelések, az egyik ezek közül a terápiás hangfelvételek hallgatása, melyek segítenek elfedni a tinnitus hangját, hozzájárulnak a jobb stresszkezeléshez és javítják az alvás minőségét, mely fülzúgással küzdő betegek esetében jelentősen korlátozott.
 

A vérkeringés fontos


A fülzúgás kapcsolatait vizsgáló kutatók a belső fül megfelelő vérkeringésére is kitértek. A gingko biloba Földünk legidősebb fája és a levelei a flavonoidok, a terpének és glinkgolid nevű természetes sav olyan egyedülállóan összetett keverékét alkotják, mely semmilyen más növényben nem található meg. A gingko biloba jelentős antioxidáns hatással bír, erősíti a perifériális vérkeringést (különösen az agyban, a szemekben és a fülekben), és hatással van a kognitív funkciókra is, mint a memória és a koncentráció, valamint erősíti a mentális jóllétet.
A ginkgo biloba jó minőségű kivonatai más kedvező hatású anyagokkal (például magnézium vagy dimetil-etanol-amin) kombinálva elérhető webshopunkban.