Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása?

Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása?

Publikálva: 25.01.2021

Nézet: 319

A D-vitamin nem egy egyszerű vitamin, hiánya és jelenléte az egész szervezetre hatással van a csontok fejlődésétől a hormonháztartásig – minden sejtünknek szüksége van rá.

Szervezetünk képes előállítani, viszont ehhez napfényre van szükség. Ezért nem elhanyagolható a D-vitamin táplálékkal történő bevitele, hiszen ragyogó napsütés csak az év néhány hónapjában segít bennünket. Mivel azonban az átlagos étrend sajnos nem tartalmaz elegendő D-vitamint, a magyar lakosság D-vitamin szintje a tél végére már igen alacsony, ami a tavaszi napsütéssel ugyan elkezd visszatöltődni, de csak abban az esetben, ha kellő időt töltünk a napon.

A D-vitamin típusai

A D-vitamin szteroid szerkezetű, a vitaminhatáson kívül szerteágazó biológiai hatásokat kifejtő vegyületek csoportja. Az emberi szervezet szempontjából a legjelentősebb a D2- és a D3-vitamin. A két típus különbsége, hogy a D3-vitamin (kolekalciferol) állati eredetű, míg a D2-vitamint (ergokalciferol) főként élesztőkből állítják elő. Az európai étrend-kiegészítők általában D3-vitamint tartalmaznak jó hasznosulása miatt.

A D-vitamin hatásai

Hozzájárul a kalcium és a foszfor megfelelő felszívódásához és hasznosulásához, a vér normál káliumszintjének fenntartásához. Gyermekkorban a D-vitamin szükséges a normális növekedéshez és csontfejlődéshez, később pedig a csontok és a fogak egészségének fenntartásához, a normál izomműködéshez, és szerepe van a sejtosztódásban. Mind felnőtt-, mind pedig gyermekkorban hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

Mitől alakulhat ki D-vitamin-hiány?

A D-vitamin képződéséhez napi félóra napon töltött idő is elegendő, azonban a mai rohanó világban, illetve a négy évszaknak köszönhetően ez nem mindig kivitelezhető, ráadásul a fényvédő készítmények melletti napozás mellett nyáron sem feltétlenül keletkezik elegendő D-vitamin. Ennek ellenére, ha tehetjük, legalább amikor az időjárás engedi, töltsünk időt a napon. Télen pedig ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra, ugyanis az egyoldalú táplálkozás szintén hozzájárulhat a hiány kialakulásához. Ezek mellett pedig egyes betegségek is hajlamosíthatnak a D-vitamin-hiányra. Például a cöliákiás betegeknél jellemzően nem megfelelő a D-vitamin felszívódása, de vese-funkció zavarok, pajzsmirigy rendellenesség vagy egyes gyógyszerek szedése esetén is jelentkezhet a probléma.

Hogyan pótolható?

A D-vitamin termelődéshez – ahogy már említettük – elengedhetetlen a napfény, azonban amikor nincs lehetőségünk a napi félóra napfürdőre, akkor fontos, hogy a táplálékkal pótoljuk a termelés hiányát. Főként a borongós időszakokban érdemes beépíteni az étrendünkbe a zsírosabb húsú halakat, akár konzerv formájában is: együnk lazacot, makrélát, tonhalat, szardíniát vagy heringet. A halak mellett javasolt a máj, a gomba, a tojás és a kéksajtok fogyasztása. A téli hónapokban pedig kiegészíthetjük étrendünket D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítővel, de választhatunk D-vitaminnal dúsított ételeket, zabpelyhet és különféle teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyereket.