Magyar népbetegségek: tegyél magadért időben!

Magyar népbetegségek: tegyél magadért időben!

Publikálva: 20.11.2020

Nézet: 403

Valószínűleg nem meglepő tény, hogy a magyar lakosság nagy része gyűlöl orvoshoz járni, így inkább szemet hunyunk a tünetek fölött, és amíg nem muszáj, addig nem keressük fel a háziorvosunkat. Azonban vannak olyan betegségek, melyek nem tűrnek halasztást, illetve akár a tünetek jelentkezése előtt tehetnénk a kialakulásuk ellen. Nézzük, mely megbetegedések számítanak népbetegségnek a magyarok körében és hogyan tehetnénk ellenük!

Szív-, és érrendszeri problémák

Világszinten a vezető halálozási okok között tartják számon a szív- és érrendszeri betegségeket, sajnos nincs ez másképpen hazánkban sem, a halálozások fele valamilyen kardiovaszkuláris okból következik be. Az ide tartozó betegségekre vonatkozóan számos olyan életvitelszerű tényező ismert, melyek betartásával csökkenthető vagy megelőzhető a betegségek kialakulása. Ilyen a magas vérnyomás kezelése, a mozgás – a rendszeres testmozgás hiánya fokozhatja a koszorúér betegség kialakulásának a kockázatát. Ezek mellett komoly rizikófaktor a dohányzás, a magas koleszterinszint, ezzel együtt a helytelen táplálkozás. Érdemes megvizsgálnunk az életvitelünket és időben változtatni az étrendünkön, a sport rendszerességén, és javasolt minimálisra csökkenteni a mindennapi stresszt.

Látásproblémák

Egyes statisztikák szerint annyi rövidlátó van ma, amennyi 120 éve volt a Föld lakossága. Megdöbbentő mértékben emelkedik a szemüvegesek, illetve a látásproblémákkal  küzdők aránya, ami legfőképpen civilizációs okokra vezethető vissza. Állandóan monitor előtt vagyunk, dolgozunk, nyomkodjuk a telefont, este pihenésképpen pedig tévézünk. Ezek mind elősegítik a szemünk gyengülését, és egyre korábban jelentkeznek a különféle látásproblémák. A szemüveg viselésén túl számos, a szemet érintő betegség ismert, ilyen például a zöldhályog, a szürkehályog vagy a diabéteszből adódó látásromlás. Fontos, hogy ne csak alvás közben pihentessük a szemünket. Végezzünk szemtornát, vagy hunyjuk le egy-egy üres percben. De támogathatjuk szemünk egészségének megőrzését a megfelelő tápanyagok bevitelével, vagy a szemszárazságot megelőző műkönnyekkel is.

Ízületi problémák

Az ízületeket érintő problémák hallatán legtöbben csak legyintünk, hogy az az idősek betegsége. Pedig ez korántsem igaz. Körülbelül 400 ízülettel rendelkezik az emberi test, melyek mindegyike létfontosságú a mozgás során, éppen ezért komoly fájdalomforrás is lehet szinte bármely korosztály számára. Sajnos itt is beszélhetünk civilizációs problémáról, hiszen legtöbben sokkal kevesebb testmozgást végzünk, mint őseink, mely által berozsdásodhatnak az ízületeink, és támogatás, edzés nélkül igen sérülékennyé válhatnak. Elegendő egy rossz mozdulat, és máris nyakunkon a nehezen múló fájdalom. A megelőzés érdekében javasolt rendszeres testmozgást beiktatni az életünkbe, illetve ügyelni a ló túloldalára is: túlterhelés esetén is komoly problémák jelentkezhetnek, ügyeljünk a testünk jelzéseire és igényeire. Illetve bátran támogassuk ízületeink egészségének megőrzését is célzott tápanyagokkal.

Elhízás, alváshiány

Ezek nem számítanak kifejezetten betegségnek, de mégis fontos beszélni mindkettőről, mivel fő forrásai lehetnek komoly elváltozásoknak. Illetve az egyik könnyen generálja a másikat: ha alváshiányban szenvedünk, megkönnyítjük az utat az elhízás felé, ugyanis az alváshiányból eredő nagymértékű hangulatingadozás a gondolkodás nélküli evéshez vezet. Ennek következtében megindul a hízás folyamata, főként, ha a rendszeres sport is kimarad az állandó fáradtság érzet miatt. Érdemes kicsit lassítani, és kialudni magunkat annak érdekében, hogy a szervezetünk még sokáig egészségesen tudjon szolgálni bennünket.