Magnézium hatása és hiánya

Magnézium hatása és hiánya

Publikálva: 25.01.2021

Nézet: 623

Szokatlanul gyengének, enerváltnak érzed magad? Előfordul, hogy az éjszaka közepén arra ébredsz, hogy görcsbe rándult a vádlid vagy a lábfejed? Bizony, ezek egyértelműen magnéziumhiányra utalnak.

Önmagukban ezek a tünetek csupán kellemetlenek, de nem veszélyesek, viszont a magnézium hiánya annál nagyobb probléma: egy olyan ásványi anyaggal állunk szemben, mely elengedhetetlen az emberi szervezet egészséges létezéséhez. Több, mint háromszász enzim zavartalan működésében vesz részt, így nem érdemes az említett tünetek fölött szemet hunyni.

Hogyan hat a szervezetünkre a magnézium?

A magnézium hatása igen szerteágazó: hatással van az idegrendszer megfelelő működésére, az egészséges pszichés funkciókra, a fáradtság és a kifáradás csökkentésére, a csontok és a fogak egészségének fenntartására. Hozzájárul az elektrolit-egyensúly fenntartásához, a normál energiatermelő anyagcserefolyamatokhoz, szerepe van a sejtosztódási folyamatokban, részt vesz a normális fehérjeszintézisben és a megfelelő izomműködésben. Átlagosan 25-30 gramm magnézium található a szervezetünkben, melyek majdnem fele a csontokban, illetve az izom-, és májsejtekben található. A felszívódott magnézium a vesén keresztül a vizelettel ürül ki, így egészséges vese esetén nem kell a túladagolástól tartani. Viszont vesekárosodás fennállásakor javasolt az orvosunkkal egyeztetni a magnéziumszint ügyében.

Mit okoz a magnézium hiánya?

A magnéziumhiány mögött leggyakrabban az egészségtelen életmód húzódik meg, vagyis tehetünk ellene! Lehetőség szerint kerüljük a túlzott vagy gyakori stresszhatást, felejtsük el a dohányzást és a rendszeres alkoholfogyasztást. Illetve építsük be az életünkbe a heti többszöri mozgást. A magnézium millió élettani hatással rendelkezik, ezért a hiányából fakadó tünetek skálája is igen széles: gyengeség, ingerlékenység,  koncentrációzavar, izomgörcsök. Tartós hiánya fokozhatja a magas vérnyomás, a szorongás és más betegségek kockázatát.

Miben van magnézium?

A magnéziumot pótolhatjuk természetes úton a megfelelő étrend és az egészséges életmód kialakításával. A legnagyobb mennyiségben a klorofillban gazdag, többnyire zöld levelű növényeink tartalmazzák, mint például a spenót, a sóska vagy a kelkáposzta. De a különféle magvak, főként a diófélék is kedvező forrásnak számítanak. Nagyban hozzájárulnak a magnézium pótlásához a teljeskiőrlésű gabonák, a hüvelyesek vagy a krumpli is. A kiegyensúlyozott étrend tartalmazza a szükséges mennyiséget, de nem megfelelő táplálkozás vagy felszívódási zavarok, hasmenés és bizonyos vizelethajtók szedése esetén csökkenhet a magnéziumszint. Fokozott fizikai igénybevétel, terhesség és szoptatás alatt a szervezet magnéziumigénye fokozódik. Ilyen esetekben érdemes lehet a magnéziumot étrend-kiegészítők formájában is pótolni.