Honnan tudhatod, hogy influenzás vagy?

Honnan tudhatod, hogy influenzás vagy?

Publikálva: 24.03.2020

Nézet: 51

Az influenza a nátha mellett a leggyakoribb légúti megbetegedés, komolyan kell venni, mert a szövődményei akár életveszélyesek is lehetnek.

Az influenza lefolyása hetekig is elhúzódhat és erőteljesen megterhelheti a szervezetet. Rendkívül gyorsan és könnyen terjed, tömegeket érint, mikor beköszönt az influenza időszak, mely késő ősztől kora tavaszig tart. Ebben az időszakban érdemes jobban odafigyelni az egészségünkre, komolyan venni a vitaminpótlást és az immunerősítést, hiszen a legjobb „gyógymód” a megelőzés. Illetve mivel cseppfertőzéssel kaphatjuk meg vagy adhatjuk át, így érdemes a higiéniai szokásainkra is jobban odafigyelni.

De milyen tünetekkel jár az influenza?

Az influenza tünetei sokszor egyik napról másikra jelentkeznek, akár minden előjel nélkül. Ilyen tünet a hirtelen felszökő magas láz (38 fok fölé), szédülés, erőtlenség, fáradtság, levertség és általában a végtagokban jelentkező izomfájdalom. A betegség előrehaladtával pedig könnyen étvágytalanná válik a beteg, majd orrfolyás, orrdugulás, torokfájás és száraz, akár hetekig is eltartó köhögés jelentkezik. Az influenza tünetei gyerekeknél kiegészülhetnek még hányással és hasmenéssel, emellett pedig nagyban csökken a koncentrációs képesség. Gyakran okoz torok-, vagy mandulagyulladást, illetve szövődményként tüdőgyulladás jelentkezhet kortól függetlenül, melyet okozhat maga a vírus, vagy egyéb felülfertőzés. Azonban fiatal, egészséges szervezet akár egy hét alatt is felépülhet. Az influenza az időseknél jelent magasabb kockázatot, statisztikák szerint 0,1%-ban halálos kimenetelű.
 
Kik veszélyeztetettek?

Fontos, hogy vigyázzunk egymásra, és főként az úgynevezett rizikócsoportba tartozókra. Az ide tartozóknál sajnos könnyebben alakulhat ki szövődmény és ha nem is halálos, de súlyosabb kimenetelű lehet a betegség, és hosszú időre elnyúlhat. Kiemelten ügyeljünk a várandós nőkre, a tartós betegségben szenvedőkre, az idősebb, hatvan év fölötti korosztályra, az immunhiányos társainkra, és a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre. Továbbá körülményeiket tekintve a rizikócsoport szerves részét képezik az egészségügyi dolgozók is.
 
A koronavírus megjelenésével ennek a típusnak megfelelően az influenza tünetei 2020-ban súlyosbodtak. A 2019 decemberében Kínából útnak induló koronavírus, mely a COVID-19 típusú megbetegedés okozója a már ismert influenza tüneteket nagyobb mértékben produkálja, és légzési nehézségekkel, légszomjjal, erőteljes száraz köhögéssel egészül ki már az első tünetek megjelenésekor. Gyerekeknél elenyésző százalékban mutat tünetet, így rajtuk akár észrevétlenül is keresztül mehet a betegség, azonban az idősekre komoly veszélyt jelent és gyakori, hogy kórházi kezelés szükséges, illetve nagyobb eséllyel lesz a halálos a kimenetele a betegségnek. Megelőzéssel azonban a koronavírus tekintetében is sokat tehetünk, lehetőség szerint a járvány lefolyása alatt ne érintkezzünk egymással kizárólag a szükséges mennyiségben és kiemelten óvjuk nagyszüleinket, idősebb rokonainkat.