Frissen és egészségesen az intim területeken is

Frissen és egészségesen az intim területeken is

Publikálva: 09.06.2020

Nézet: 355

A hétköznapi tisztálkodás során gyakran elmegyünk a tény mellett miszerint az intim területek extra törődést és ápolást igényelnek mindkét nemnél.

Általános, hogy akkor kezdünk el a témával komolyabban foglalkozni, amikor már fennáll a probléma, amikor már jelentkeznek a tüneteket. Az intim területeken nőként és férfiként is sebezhetőbb a szervezetünk, mint egyéb tájékokon. Könnyebben megtalálják a helyüket a baktériumok a kényes területeken, éppen ezért érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az intim ápolásra, ezzel megelőzve a kórokozók megtelepedését, és az egyéb irritáció lehetőségét.

Miért olyan fontos a megfelelő intim higiénia?

A mindennapi megfelelő higiénia fontossága talán egyértelmű mindenki számára, ugyanakkor mégsem tudunk eleget beszélni róla és kiemelni, hogy nem csak nőként, de férfiként is mennyire fontos a rendben tartása. Elsősorban a különböző betegségek, és fertőzések elkerülése érdekében van rá szükség, de az intim területek ápolatlansága a szexuális együttlétet is megkeserítheti. A nők esetében a hüvelyflóra gondoskodik a belső védelemről, egy enyhén savas környeztet teremtve, mely nem kedvez a kórokozóknak. A nőkkel ellentétben a férfiak kevésbé fogékonyak a fertőzésekre, ennek ellenére ugyanúgy gond lehet, ha nem teszünk meg mindent a megfelelő ápoltságért.

Néhány alapszabály a kellő frissességért, és egészségért

Nőként fontos, hogy naponta legalább kétszer megmossuk az intim területeket, menstruáció idején pedig minimum négyszer, illetve legalább négy óránként cseréljünk tampont vagy betétet. Mosakodáskor elegendő tiszta vizet használni, esetleg intim mosakodót, de semmiképpen se alkalmazzuk ugyanazt a tusfürdőt, melyet a testünk többi részén használunk. Könnyen felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya, ezzel megágyazva a fertőzés lehetőségének. Vizelet ürítés után minden esetben használjunk vécépapírt, elkerülve a végbélnyílást – fontos tudni, hogy a két testnyílás közelsége is okozhatja a fertőzések kialakulását. Lehetőség szerint kerüljük az illatosított tisztasági betéteket, és a műszálas alsóneműt, illetve minden esetben kerüljük a hámsérülés lehetőségét.

Férfiként az anatómiai felépítés miatt kicsit könnyebb a helyzetünk, de ugyanúgy fontos, hogy legalább napi kétszer mossuk meg az intim területeket, illetve vizelet ürítés előtt és után is mossunk kezet. Emellett pedig szintén kerüljük a szoros és műszálas alsóneműket. Az intim higiénia nyáron még nagyobb hangsúlyt kap, hiszen a nagy melegben könnyebben izzadnak a kényes területek, így érdemes gyakrabban tisztálkodni, és légáteresztő alsóneműt használni. Ha mindezek betartása mellett mégis rendellenességet tapasztalunk érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, és célirányos kezelésbe fogni.

Hogyan ne ess túlzásba?

Az intim higiénia veszélyei közé tartozik a túlzásba vitt intim mosakodó vagy irrigáló használata, hiszen a jóból is megárt a sok. Ahogy azt már említettük elegendő tiszta vizet használni a hüvely tisztán tartásához, és csak indokolt esetben tisztálkodószereket alkalmazni. Ez azért lehetséges, mert ez a terület természetéből fakadóan öntisztuló, tehát a szervezetünk gondoskodik a megfelelő savasságról, mely meggátolja a kórokozók megtelepedését. Ezért, ha túlzásba visszük a különféle tisztálkodók használatát, könnyen árthatunk inkább, mint használhatunk.