Az intim területeid is megérdemlik a törődést!

Az intim területeid is megérdemlik a törődést!

Publikálva: 25.01.2021

Nézet: 497

Számos intim probléma mögött rejtőzhet a nem megfelelő higiéniai szokások sokasága, és ez nem feltétlenül köthető össze az igénytelenséggel, sőt számtalan alkalommal sokkal inkább a túlgondoskodás áll a háttérben.

Az intim higiénia minden nő életében fontos szerepet játszik, és megnehezíti, hogy szinte lehetetlen egy biztos receptet felállítani a helyes menetére. Hisz minden szervezet más, és mást igényel, ami erre a különösen érzékeny területre még inkább igaz. Sokszor magunknak kell kitapasztalnunk, hogy mi tesz jót, és mi az, amit érdemes kerülni. Viszont néhány alapszabály mégis ismert, ami útmutatás lehet minden nőnek a tökéletes rutin kialakításához.

Ne ülj rá!

Azt már kislányként megtanulja minden nő, hogy nyilvános helyen nem ülünk rá a vécére. Ezt érdemes, akkor is tartani, ha olyan helyen vendégeskedünk, ahol ugyan nincs sok ember és átjáróházként sem üzemel, de mégis ismeretlen az ottani higiéniai helyzet. Sajnos a látszat olykor csal, bármilyen fényes is a mosdó, sosem tudhatod, hogy milyen láthatatlan bacilus tanyázik az ülőkén.

A kevesebb néha több

Az intim egészség érdekében felejtsd el a tusfürdőket és a szappanokat, ugyanis ezek csak abban segítenek, hogy felborítsák bőröd kémhatását (másszóval pH-ját), és ezzel melegágyat teremtsenek a nemkívánt kórokozóknak. A tusfürdőkkel szemben az intim mosakodók segítenek megőrizni az intim terület kényes bőrének pH-egyensúlyát, így, ha mindenképpen szeretnél a tiszta vízen kívül mást is használni, akkor valamelyik intim mosakodót válaszd. Emellett a mosakodás mennyiségét se vidd túlzásba, elegendő maximum naponta kétszer megmosni a hüvely környékét. Menstruáció esetén természetesen javasolt gyakrabban.

Ügyelj rá, hogy mit viselsz

Kerüld a műszálas, szűk alsóneműket. Ezekbe könnyű beleizzadni, és a nedves alsóval kellemes táptalajt biztosítasz a kellemetlen kórokozóknak. Helyette viselj jól szellőző, kényelmes pamut bugyikat, és a szexi csipkés darabokból is válassz olyat, ami nem szorít, és pamut belsővel készült. Az anyagon túl pedig figyelj a fazonra is: nem elég, ha csak nem szorít, javasolt a tangát is kiiktatni a ruhatáradból, ugyanis ez a vékony anyag folyamatosan csúszkál a gáttájékon és a végbélnyílástól előre hozza a kórokozókat a hüvely irányába.

Amit még tudnod kell

Intim mosakodáshoz ne használj szivacsot vagy kesztyűt, illetve durva törölközőt sem, ugyanis könnyen felsértheted a hüvely vékony, puha felületét. Használj puha, jó nedvszívó törölközőt, és ügyelj arra, hogy ne maradj lent vizes, mert a nedvesség kedvez a gombás fertőzések kialakulásának. A vécéhasználat után pedig fontos, hogy előlről hátrafelé törölj, hogy még véletlenül se hozd előre a kórokozókat. Illetve szexuális együttlét után is javasolt egyből megmosakodni, mivel ezzel is megállítható a káros baktériumok elszaporodása.

Ha mégis beüt a baj

Ha mindezek ellenére mégis irritációt érzel a kényes területen, akkor próbáld ki valamelyik intim hidratáló krémet. Elképzelhető, hogy egyszerűen csak kiszáradtál odalenn, amin egy kellemes hidratáló és nyugtató krém gyorsan segíthet. Érdemes mindig tartani otthon a gyors reagálás érdekében. Ha azonban két-három nap alatt sem múlnak a panaszok, akkor keresd fel a nőgyógyászodat.