Aktív és élvezetes mozgás az élet bármely szakaszában

Aktív és élvezetes mozgás az élet bármely szakaszában

Publikálva: 19.04.2018

Nézet: 442

Lássa el ízületeit a megfelelő vitaminokkal!


Immunrendszerünk karbantartásához elengedhetetlen, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson. A hideg, téli hónapok különösen nagy nyomást gyakorolnak szervezetünkre, azonban nemcsak immunrendszerünkre, de ízületeinkre is érdemes odafigyelni. Főként fiatalon hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ízületvédelem jelentőségéről, pedig igencsak magas szinten járul hozzá az aktív, teljes élethez. Ügyeljünk az ízületeink védelmére, de hogyan?

C-vitaminnal az egészséges ízületekért

Az immunrendszerünk szinten tartása mellett a megfelelő mennyiségű C-vitamin (aszkorbinsav) szükséges előfeltétele annak is, hogy testünk kollagént állítson elő. A kollagén nemcsak a bőrünk legfőbb építőeleme, hanem a csontoké, ínszalagoké, ínaké és porcoké is. Ha nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, akkor a kollagén - amely később keletkezik -, nem lesz elég stabil és nem jön tökéletesen létre, ami gyorsabb kopást eredményezhet. Az aszkorbinsav tehát közvetett módon hozzájárul a kollagénben gazdag csontok és porcok helyes kialakulásához, ezáltal segítve a porcokat és csontokat az ízületek jó formában tartásában.

Meg kell olajozni az ízületeket a megfelelő működéshez

A C-vitamin ugyanakkor az egyik legerősebb antioxidáns is: egy olyan anyag, amely csökkenti a szabadgyökök aktivitását, ezáltal megvédi a sejteket az oxidációs stressztől. A szervezetben a szabadgyökök a metabolikus folyamatok melléktermékei, illetve a szennyezett környezetben is támadják testünket. A szabadgyökök magas koncentrációja olyan betegségekkel társulhat, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek vagy krónikus gyulladások. Emellett a sejteket is károsítja a szervezetben.

Ettől függetlenül a szabadgyökök befolyásolhatják az úgynevezett szinoviális membránban lévő sejteket is, amelyek az ízületi tok részét képezik. Ebben a membránban található a szinovális folyadék: fontos az ízület „olajozottsága” szempontjából: a normális ízületmozgásokat támogatja, és az ízületi porcok védelmében játszik szerepet. Ha a membrán sérült, akkor a folyadék szivároghat. A szabadgyökök befolyásolhatják az ízületi porcok sejtjeit is, amelyek egyre rugalmatlanabbakká válnak, ahogy öregszünk. Mindezek végül súrlódást okoznak az ízületben, ami megnehezíti a mozgást és fájdalommal jár.
 
Próbáld ki a csipkebogyót

Az aszkorbinsav természetes úton a gyümölcsökben és zöldségekben fellelhető, főleg a citrusfélékben, az eperben, a feketeribizliben, a paprikában, a káposztafélékben, a paradicsomban, és a brokkoliban. A C-vitamin emellett egyike azoknak az anyagoknak, amelyek elsőként jönnek létre a csírázó magokban. Azonban az abszolút győztes a C-vitamin források között a csipkebogyó: 100 g csipkebogyó 200-500 mg C-vitamint tartalmaz, ami közel tízszer annyi, mint a citromban.

Ízületi problémák bármely korosztálynál kialakulhatnak, azonban a kor előrehaladtával mégis egyre nő az esély. De odafigyeléssel lassítható a folyamat. A megfelelő étrend és vitaminbevitel mellett fontos hangsúlyt fektetni az aktív életmódra is - javasolt rendszeresen sportolni, hogy gördülékenyen menjen a hétköznapi mozgás is. Természetesen itt is elengedhetetlen a körültekintés, nem javasolt túlzottan megerőltető sportokat űzni, illetve be kell tartani a fokozatosság elvét. Az úszással, a biciklizéssel vagy a jól végzett jógagyakorlatokkal sokat tehetünk szervezetünk egészségéért. Sérüléssel vagy megterheléssel járó edzések esetében pedig gondoskodjunk a megfelelő védőfelszerelésről. Ha ízületeink számára azt a gondoskodást szeretnénk megadni, amit megérdemelnek, akkor a természetes vitaminbevitel mellett olyan étrend-kiegészítők bizonyulnak a legjobb választásnak, amelyek tartalmaznak mind C-vitamint, mind pedig más olyan összetevőket, amelyek az ízületi porc és egyéb kötőszövetek alapvető építőkövei, mint például a kollagén, a glükózamin vagy a kondroitin. Javasolt kipróbálni a kimondottan ízületi táplálásra kialakított Proenzi termékcsaládot, mely a webshopunkban is elérhető.