icon
icon
icon

Nők hormonális változásai – Cikkek

Hormonok. Nemcsak a szépséget és a hangulatot befolyásolják, hanem hatással vannak a testsúlyra, az étvágyra és a libidóra is. Ez a befolyás nem csak pozitív, hanem negatív is lehet. Bár a változókor orvosi tünetei elősorban a mellek fájdalma, a hasgörcsök és hasmenés, a nők gyakran tapasztalnak hangulatingadozásokat, depressziót, szorongást és melankóliát. A menopauza során mentális és fizikai kimerültség is tapasztalható. Az élet ezen szakaszában különösen fontos a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása.

Alkategóriák

Hogyan kezeljük a menopauza tüneteit?
18.10.2019

Hogyan kezeljük a menopauza tüneteit?

A menopauza jelentése: a menstruáció vége. Hazánkban átlagosan 51-52 éves korban jelentkezik a menopauza. A legtöbb nőnél néhány hónapig tartó menstruációs rendellenesség után minden visszazökken a rendes kerékvágásba, majd egy idő múlva megint rendszertelenné válik a ciklus, míg végül teljesen elmaradnak a menstruációk. A menopauzát akkor nevezzük biztosnak, ha egy év elteltével sem jelentkezik új menstruáció. A változókor természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. De fontos tisztáznunk, hogy a menopauza nem jár a nőiesség, a szépség vagy a szexuális élet végleges elvesztésével! Az ezzel kapcsolatos tévhitek és félelmek sok nő számára nehezebbé teszik ezt az időszakot. 
 

Olvasás tovább
Nézet: 568
PMS, azaz a premenstruációs szindróma
05.12.2018

PMS, azaz a premenstruációs szindróma

Amit már a bevezetőben érdemes leszögeznünk, az az, hogy a premenstruációs szindróma egy valós, kellemetlen tünetekkel járó, fájdalmas állapot, mely komoly tüneteket produkálhat. Aki ezt egyfajta női hisztinek, vagy nyavalygásnak könyveli el, bizony tévúton jár. A PMS-re jellemző tünetek, és azok mértéke egyénenként nagy mértékben eltér, de esetenként olyan erőteljes lehet, hogy a mindennapi létezést is megnehezíti. A testi tünetek mellett lelki problémák is felléphetnek, azonban jó hír, hogy a PMS tünetek kezelésére már létezik megoldás.

Olvasás tovább
Nézet: 1106