Vitaminok immunerősítés céljából

Vitaminok immunerősítés céljából

Publikálva: 24.03.2020

Nézet: 563

A szervezetünk számára megterhelő időszakokra leginkább immunrendszerünk erősítésével tudunk felkészülni.

Egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre, így nagyobb eséllyel előzhetjük meg a fagyos időjárást követően megjelenő náthás időszakot. Sok szenvedéstől óvjuk meg magunkat. A vitaminpótlás természetes úton, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával is történhet, de vitamin tabletták széles választékával is pótolhatjuk a fennálló hiányt. Cikkünkben sorra vesszük, hogy mely vitaminokkal tehetünk immunrendszerünk támogatása érdekében, és ezeket milyen forrásokból szerezhetjük be a mindennapokban.

Honnan szerezzük be a szükséges vitaminokat?

Immunrendszerünk erősítéséhez, szinten tartásához elsődlegesen a C-, D-, A-, E-, és a K-vitamin pótlásra van szükségünk. Ezeket mind be tudjuk természetes forrásokból, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával vinni, de étrend-kiegészítőket is választhatunk.
 
  • C-vitamin
    A legismertebb szereplője szerveztünk erősítésének, és legtöbben ügyelünk is a fogyasztására, akár tabletta formájában is. Kiváló antioxidáns, vízben oldódik ezért szinte lehetetlen túladagolni. Viszont fontos, hogy kellő folyadékot fogyasszunk mellé, ellenkező esetben nem tud távozni az esetleges többlet mennyiség, és könnyen megterhelés érheti a vesénket. Számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható, ilyen például a paprika, a narancs, a citrom, az alma, a káposztafélék, a brokkoli, és a csipkebogyó.
 
  • D-vitamin
    Kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészségünk fenntartásában, hozzájárul a fogazat, csontozat, izomfunkciók, és az immunrendszer épségéhez. Habár raktározódik szervezetünkben, mégis fontos pótolni főként a borongósabb időkben. Hazánkban a lakosság kilencven százaléka D-vitamin hiányos állapotba kerül a tél végére. A csecsemők és kisebb gyermekek olajos cseppek formájában kaphatják, még a felnőttek kapszulát is szedhetnek. Aki viszont mégis a természetes utat választaná az fogyasszon gombát, tengeri halakat, májat, tojást, tejtermékeket, és zabpelyhet.
 
  • A-, E-, K-vitamin
    Szervezetünk ezeket a típusú vitaminokat is tárolja, de nem a végtelenségig, így, ha nem pótoljuk, akkor a tél végére könnyen kiürülhetnek a szervezetünkből. Így fontos, hogy télen, mikor kevesebb a zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalma is ügyeljünk a vitaminpótlásra. Az igazán erős szervezethez a C-, és a D-vitaminon túl A-, E-, K-vitaminra is szükségünk van, így érdemes odafigyelni a valódi pótlásukra. Ehetünk több tejterméket, tojást, parajt, brokkolit, káposztaféléket, vagy választhatjuk tabletta vagy csepp formájában is a bevitelüket.
 
 
Az immunrendszerünk és szervezetünk egészsége mindennél fontosabb és a megfelelő vitaminbevitellel kellő támogatást nyújthatunk számára, azonban, hogy ezek a vitaminok be is tudjanak épülni a szervezetünkbe, fontos az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a napi két-három liter folyadék fogyasztása, és az ásványi anyagok bevitele. A természetes forrásokból származó (zöldségből, gyümölcsből) vitaminok mellett jó döntés a megfelelő vitamin tablettákhoz fordulni, melyeket akár multivitamin formájában is fogyaszthatunk. Ezeken a napi ajánlott mennyiség is fel van tüntetve és hogy ennek megfelelően mennyit érdemes bevennünk belőlük. Felnőttek és nagyobb gyerekek számára nagyszerű megoldás a tabletta, vagy a kapszula, kisebb gyerekeknek pedig már gumivitamin vagy szirup formájában is fogyasztható.