Szív problémák: A stressz a felelős

Szív problémák: A stressz a felelős

Publikálva: 07.06.2018

Nézet: 233

Váratlan szakítás, egy szerettünk elvesztése, természeti katasztrófák – ezek és ezekhez hasonló események nemcsak a lelkünket traumatizálják, hanem a szívünket is. Egy hirtelen trauma akár szív elégtelenséghez is vezethet.

Az úgynevezett összetört szív szindróma nem egy mesterkélt kifejezés egy romantikus regényben, hanem egy valós tudományosan alátámasztott jelenség. A szakértőknek egy külön kifejezése is van erre, takotsubo cardiomyopathia. Ez a név a japán polipcsapda szóból származik, amelynek alakja hasonlít a szindróma által érintett szív bal kamrájához.

Tünetei nagyban hasonlítanak a szívinfarktuséhoz (szorító érzés a mellkasban, hirtelen légszomj), ugyanis a pszichés stressz hatására meggyengül a szív, melynek a szív leállása is lehet az eredménye, ezért a tünetek jelentkezése után amilyen gyorsan csak lehet, orvosi beavatkozást igényel a beteg. Az izom elgyengülésének fizikai okai még nem tisztázottak, egyes vélemények szerint a stressz hatására túl sok adrenalin jut a véráramba, melynek hatására a szívhez vezető erek összeszűkülnek, így nem jut elegendő vér a szív izmaiba. Statisztikák szerint az összetört szív szindróma tízszer gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat.

A stresszhormonok foglyai vagyunk

Élete során szinte mindenki találkozik nehéz helyzetekkel, melyekre mindenki máshogy reagál: egyesek könnyedén túlesnek rajta, esetleg hosszabb lefolyású a trauma feldolgozása, viszont vannak, akik jóval érzékenyebben és hirtelen reagálnak. Az utóbbi esetben ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek, ilyen a már említett összetört szív szindróma, illetve a szívroham. Legyengül az immunrendszer, az izmok is elgyengülhetnek, hirtelen emelkedik a szívverés és a vérnyomás, a testünket elárasztják a stresszhormonok. A szakemberek szerint az adrenalin és a noradrenalin szint egekbe emelkedése lehet az egyik kiváltó oka a szívinfarktusnak. Azonban, ha a kezelés időben megkezdődik, akkor nem áll fenn a maradandó károsodások kockázata.

Tanuljuk meg kezelni a negatív érzelmeinket

Vannak olyan helyzetek, amikor lehetetlen elkerülni a stresszt, viszont vannak módszerek arra, hogy megvédjük szívünket az „összetöréstől”. Az egyik legfontosabb, hogy ne fojtsuk el a negatív érzéseinket. Ha legszívesebben üvöltenénk, akkor tegyük, vagy válasszunk valamilyen levezető edzést, ahol kiadhatjuk magunkból a felgyülemlett feszültséget, ami az üvöltés ingerét kelti. És időnként sírni is kell, ugyanis a könnyekkel együtt a stresszhormonok is távoznak. Főként nőknél fordul elő, hogy „csak úgy” sírnak, ilyenkor a begyűjtött stressz hagyja el a testünket és a lelkünket.

Ha szabadon hagyjuk távozni érzéseinket, akkor szervezetünk jobban fog reagálni a stresszre. Máskülönben a negatív érzések csak gyűlnek és gyűlnek legbelül, amíg egy nap fel fognak robbanni nagy károkat okozva ezzel. Mindezek mellett pedig fontos, hogy igényeinknek megfelelő időt töltsünk alvással és kikapcsolódással. Válasszunk olyan szabadidős tevékenységet, ami kikapcsol, töltsünk időt a szabad levegőn, illetve fordítsunk időt a családunkra és a barátainkra. Mindez biztonságot és nyugodt érzést nyújt.

Tartsa a szívét jó formában

A táplálkozás szintén fontos szerepet játszik a megelőzésben. Az ideális étrendnek tartalmaznia kell összetett szénhidrátokat, úgy, mint teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, emellett fehérjét, elegendő mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat és végül, de nem utolsó sorban minőségi zsírokat, különösen omega-3 zsírsavakat. Ezeknek a zsírsavaknak a megfelelő mennyiségű fogyasztása segít megőrizni a szív egészségét. Fogyasszunk elegendő zöldséget és gyümölcsöt, legyen minél változatosabb az étrendünk, és mozogjunk. A sport a „szívügyek” tekintetében is elengedhetetlen – nem kell élsportolónak lenni, de legalább naponta sétáljunk egy félórát, vagy töltsünk időt valamilyen mozgásformával. Illetve a megelőzésben nagy szerepe van a rendszeres orvosi ellenőrzésnek is, ahol a szívritmuszavar már korán kiszűrhető.