Potenciazavar és ami mögötte van

Potenciazavar és ami mögötte van

Publikálva: 11.03.2020

Nézet: 425

A felmérések szerint ma a világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd potenciagonddal, ennek megfelelően férfiak százmillióit érinti a szexuális élvezetet is akadályozó probléma.

Azonban nem csupán az idősebb korosztály problémája, a negyvenéves kor alatti férfiak 4-10 %-át ugyanúgy érinti, mint idősebb társaikat. Merevedési zavarról abban az esetben beszélünk, ha a merevségi állapot kevés az aktus megkezdéséhez vagy befejezéséhez. Egyszeri alkalomnál még nem kell megijedni, viszont, ha többször, esetleg rendszeres előfordul annak ellenére, hogy a vágy jelen van, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni a problémával, mert komoly gondok húzódhatnak mögötte mind testi, mind lelki szinten.
 

Mi állhat a potenciazavar hátterében?


A merevedési zavar megjelenése számos okra vezethető vissza, a leggyakoribb tényező a lelki probléma – depresszió, stressz, harag, énkép zavar – a negatív lelki hatásokra csökken a szexuális vágy és potenciazavar lép életbe. Ezzel erősítve az eredeti problémát, hiszen a diszfunkcionalitás fokozza a rossz közérzetet, a depressziót, és a stresszt, esetleg haragot eredményez, mely tovább serkenti a megjelenő rendellenességet. Emellett az elhízás legalább akkora számban van jelen a zavar gyökereként, mint a lelki probléma. Súlyfelesleg esetén a tesztoszteronszint termelése csökken, ezzel együtt pedig a nemi vágy is csökken, mely ismét az említett nehézséghez vezet.

Továbbá bizonyos betegségek is előidézhetik a bajt, ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a gerincvelő sérülés, sclerosis multiplex, és a prosztata megbetegedések. Minden olyan betegség, mely a vérkeringésre van hatással, hatást gyakorol az erekcióra is. Persze fontos megemlíteni, hogy a túlzott alkohol fogyasztás és egyes gyógyszerek is előidézhetik a problémát. A merevedési zavar jelentkezését követően ajánlott minél előbb urológus szakemberhez fordulni, és a segítségével kiszűrni, hogy mi van a megjelenő kellemetlenség hátterében, hiszen a potenciazavar akár a fent említett betegségek első tünete is lehet.
 

Pszichés vagy fizikális a baj?


Az orvos elsődleges azt vizsgálja ki, hogy pszichés ok, tehát depresszió, vagy stressz áll a háttérben, vagy valamilyen testi problémával, betegséggel állunk szemben. Néhány szempont és információ figyelembevételével el lehet hamar dönteni és annak megfelelően vizsgálódni tovább, hogy melyik eredetről van szó. Lelkiprobléma esetén hirtelen alakul ki a zavar, esetlegesen vannak ismert magánéleti problémák, van hajnali merevedés csupán a szexuális együttlét okoz gondot, esetleg kizárólag ejakulációs zavar lép föl – ez utóbbi fiatal korban is könnyedén jelentkezhet. Amennyiben fizikális probléma áll fenn, úgy a zavar fokozatosan alakul ki, nincs ismeretes magánéleti gond, állandó a probléma, tehát a reggeli merevedéssel is gond van. Mindkét esetben a probléma gyökerét kell gyógyítani és akkor jó eséllyel a merevedési gondoknak is búcsút inthetünk.

Időszakosan – főleg a negatív lelki hatások csökkentésére – érdemes étrend-kiegészítőket alkalmazni az egészséges potenciáért, de még további 4 tippet talál kapcsolódó cikkünkben!