PMS, azaz a premenstruációs szindróma

PMS, azaz a premenstruációs szindróma

Publikálva: 05.12.2018

Nézet: 1091

Amit már a bevezetőben érdemes leszögeznünk, az az, hogy a premenstruációs szindróma egy valós, kellemetlen tünetekkel járó, fájdalmas állapot, mely komoly tüneteket produkálhat. Aki ezt egyfajta női hisztinek, vagy nyavalygásnak könyveli el, bizony tévúton jár. A PMS-re jellemző tünetek, és azok mértéke egyénenként nagy mértékben eltér, de esetenként olyan erőteljes lehet, hogy a mindennapi létezést is megnehezíti. A testi tünetek mellett lelki problémák is felléphetnek, azonban jó hír, hogy a PMS tünetek kezelésére már létezik megoldás.

Mi állhat a háttérben?

Megdöbbentő adat, de igaz: a nők több, mint nyolcvan százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja a menstruáció előtt fellépő kellemetlen, sokszor nagy fájdalommal járó tüneteket. Leginkább a 20 és 40 éves kor közötti hölgyek érintettek a problémával, azonban nincs kizárva, hogy a tünetek már fiatalabb korban jelentkeznek. A nők 5 százalékánál olyan erős és rendszeres panaszokkal jár az állapot, hogy beleszól a társas kapcsolatokba és a mindennapi életbe is – ebben az esetben a tünetek mindenképpen kezelést igényelnek.
A kiváltó okok ugyan még nem tisztázottak teljesen, azonban minden jel arra utal, hogy a változó hormonális állapot miatt jelentkeznek a kellemetlen mellékhatások, általában a havi vérzést körülbelül hét nappal megelőzve. A tünetek változó erősségben is jelentkezhetnek, ilyenkor az erősebb időszakoknál megfigyelhető, hogy a menstruációt megelőző időszak egybeesik valamilyen stresszes állapottal. Illetve jellemzően, ha megszakad a menstruációs ciklus – például terhesség esetén – akkor a tünetek is megszűnnek.

Fájdalmas tünetek

Bár több mint százféle panaszt tartanak számon, a legjellemzőbb tünetek: a fokozott mellérzékenység, a szédülés, a fejfájás, a fáradtság, a haspuffadás, a mély alhasi fájdalom és a hányinger. Azonban nem csak fizikai tüneteket produkál a PMS, előfordulhat, hogy szorongással, ingerlékenységgel, és depressziós tünetekkel jár. A helyzetet tovább nehezítheti, ha a családban jelen van a depresszióra való hajlam, a PMS fokozott hatással lehet rá. A felmerülő problémák erősen rontják az életminőséget, egyes esetekben akár időszakos munkaképtelenséghez vezethetnek, hiszen a fájdalommal együtt álmatlanság is jelentkezhet az adott időszakban. Általában ezek a tünetek enyhülnek, vagy teljesen megszűnnek a menstruáció kezdetével, de maximum a vérzés harmadik-negyedik napján biztosan búcsút inthetünk nekik.

Mit lehet tenni?

Az első és legfontosabb feladat egy menstruációs naptár vezetése, aminek azért van nagy jelentősége, mert segítségével lehet megállapítani az egyes napokon tapasztalható ciklikusságot. Amennyiben a felmerülő problémák csak szórványosan bukkannak fel, megállapítható, hogy valószínűleg nem premenstruációs szindrómával állunk szemben. Ebben az esetben érdemes megvizsgáltatni a pajzsmirigy működését, lelki problémák esetén pedig felkeresni egy pszichológust vagy pszichiáter szakorvost. A PMS kezelésében jelentős eredményeket érhet el, aki aktív fizikai mozgás mellett dönt, ugyanis akár napi húsz perc sportolás is segítheti a hormonháztartás egyensúlyának fenntartását. Több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeres testmozgást végzőknél jóval ritkábbak és enyhébbek például a szorongásos tünetek.

Illetve érdemes a mindennapi étkezést is átgondolni, és elhagyni a fehér lisztet, a cukrokat, a koffeint, és az alkoholfogyasztást is minimálisra csökkenteni. Ajánlott kerülni a feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztását és törekedni a magas rostbevitelre – fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, és teljes kiőrlésű gabonákat. Továbbá támogathatjuk étrendünket kalcium-, magnézium- és cinktartamú étrend-kiegészítőkkel, omega-3 zsírsavat és B6-vitamint tartalmazó készítményekkel. Végül pedig kerüljük a dohányzást, mert csak súlyosbítja a panaszokat.