Mindent a prosztata problémákról

Mindent a prosztata problémákról

Publikálva: 05.12.2018

Nézet: 1263

A BPH, vagyis a jóindulatú prosztata megnagyobbodás férfiak körében előforduló urológiai megbetegedés, amely során a fellépő tünetek erősen rontják az életminőséget. A folyamat lényegében annyi, hogy a prosztatát alkotó sejtek szaporodásnak indulnak, ennek következtében a prosztata mérete megnő. Tekintve, hogy napjainkban már létezik hatásos gyógymód, ne halogassuk felkeresni orvosunkat!

Mi is a prosztata?

A dülmirigy, azaz közismert nevén a prosztata a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. Elhelyezkedését tekintve a húgycső alatt található, úgy, hogy körül veszi az onnan kiinduló húgycsövet. A rövid meghatározás után már mindenki számára világos lehet, hogy miért kapcsoljuk össze szinte azonnal a prosztata szóval a vizeletürítési problémákat. Muszáj megemlítenünk, hogy ez a szelídgesztenye méretű szerv leginkább a nemi életben játszik kulcsfontosságú szerepet. Konkrétan a szaporodáshoz szükséges ejakuláció során létfontosságú a működése, ugyanis az általa termelt prosztataváladék és az ondóhólyag elegye alkotja a spermiumot. A prosztata által termelt váladék nagyban elősegíti a hímivarsejtek mozgását, továbbá lúgos kémhatásának köszönhetően semlegesíti a női hüvely savas kémhatású közegét, ezzel pedig támogatja a hímivarsejtek életképességét. Érdekes tény, hogy nem csak a férfiak, hanem a hölgyek is rendelkeznek prosztatával. A hüvelyben található para-urethralis mirigyet 2002 óta hivatalosan prostata feminának is nevezik, ami egyébként azonos a G-ponttal.

Prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás hátterében akut vagy krónikus gyulladás is állhat. Akut probléma esetén az általános gyulladásos tünetek, azaz a láz és a rossz közérzet mellett gyakori vizelési inger is jelentkezik, illetve súlyosabb esetekben véres vizelet vagy a húgycsőből távozó gennyes váladék is előfordulhat. Jellemzően a gyakori vizelési inger ellenére nincs normális vizelet, csupán néhány cseppet sikerül üríteni. A prosztata duzzanata miatt a húgycső összeszűkül ez okozza az akadozó vagy vékony sugárban történő vizelést. Elzáródás esetén az ürítési kísérlet teljesen sikertelenné is válhat. Ezek mellett általános tünet az alhasi fájdalom, mely egészen a végbélnyílásig sugározhat. Már az első tüneteknél érdemes felkeresni az orvost, és célzott kezelést alkalmazni, ellenkező esetben életveszélyes állapot is felléphet.

Az általában idősebb korban jelentkező krónikus prosztatagyulladás tünetei enyhébbek, de nem kevésbé kellemetlenek, mint akut forrásból származó probléma esetén. Az alhasi fájdalom mellett ugyanúgy jelentkezik a gyakori vizelési inger, gyakran az éjszaka folyamán is felébreszti a beteget, illetve szinte minden esetben libidó és potencia csökkenéssel jár. Hasonló tüneteket produkál a prosztata megnagyobbodás is, mely negyvenéves kor körül alakul ki általában. Ilyenkor a sejtek mérete megnövekszik ezzel összenyomva a prosztatában lévő ereket, idegeket - ennek következtében romlik a keringés és fájdalom lép föl.
Ezáltal megnő a prosztata mérete, mely összenyomja a húgyvezetéket, ami vizelési zavarokhoz vezet. A megnagyobbodás tünetei közé tartozik az állandó vizelési inger és fájdalom mellett a vizelés utáni csöpögés is.


Az a bizonyos kellemetlen vizelési inger

A prosztata mérete körülbelül a férfi negyvenöt éves koráig változatlan, ezután viszont sok esetben növekedésnek indul, így nem meglepő, hogy rengeteg ötvenes éveiben járó férfi küzd a betegségből fakadó tünetekkel. Az elváltozás leggyakoribb tünete, hogy vizeletürítési problémák lépnek fel. Ilyen lehet az éjszakai pihenést sokszor erősen gátló sűrű vizelési inger, a vizeletkibocsátás során érezhető fájdalom, a vizelési képtelenség, de egyes esetekben a beteg be is lázasodhat.

Prostenal Max egy étrend-kiegészítő készítmény, melyet a prosztata egészségéért fejlesztettünk ki. A benne található törpepálma segíti vizeletürítést, valamint hozzájárul a prosztata egészséges működéséhez. A cink hozzájárul a vér megfelelő tesztoszteron szintjének fenntartásához. A kifejezetten férfiaknak szánt készítmény adagolása napi egy tabletta, amelyet étkezés után, bő folyadékkal szükséges leöblíteni. Természetesen fontos, hogy a tabletta alkalmazása mellett is tudatos életvitellel figyeljünk testünk egészségére!