Milyen vitaminokra van szüksége a gyermekednek?

Milyen vitaminokra van szüksége a gyermekednek?

Publikálva: 13.05.2020

Nézet: 95

Szülőként mindent megtennénk azért, hogy a gyermekünk egészséges legyen és zavartalan legyen a növekedése, fejlődése.

A növekedésben lévő gyermekeknek több vitaminra, vasra és kalciumra van szükségük. Elengedhetetlen a változatos étrend és a természetes vitaminbevitel, de érdemes a hatékonyság érdekében gyermekek számára kialakított étrend-kiegészítőket is alkalmazni. 

Milyen vitaminokra van szüksége a gyermeknek?

A vitaminokat felszívódások szerint két csoportba soroljuk, mely az adagolás miatt lehet fontos.

A zsírban oldódó vitaminokat elraktározza a szervezet, tehát csak annyit használ fel, amennyire valóba szüksége van a gyermeknek az egészséges működéshez.

Ezzel ellentétben a vízben oldódó vitaminok nem raktározódnak, így lényegesen fontosabb a rendszeres pótlásuk. Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az A-vitamin, mely a látásért felelős, a D-vitamin, mely a kalcium háztartás egyensúlyába játszik legfőképpen szerepet. Ezzel biztosítja a kalcium kellő jelenlétét a szervezetben, mely a megfelelő csontképződéshez elengedhetetlen. Az E-vitamin hiány idegrendszeri zavarokat okozhat, hiánya újszülött korban a leggyakoribb, de rosszul táplálás mellett idősebb korban is felléphet.

A K1 és K2-vitamin hiánya esetén véralvadási és csontképződési zavarok léphetnek fel. Az E-vitaminhoz hasonlóan az újszülötteknél jelentkezhet komolyabb hiány, de étrendi zavarok esetében későbbi is kialakulhat. Vízben oldódó vitamin a B1-, B2-, B6-vitamin, melyek az anyagcsere folyamatokban és az idegrendszer energiaellátásában játszanak szerepet. A B5-vitamin hiánya fáradékonyságot, émelygést, komolyabb esetekben pedig végtag zsibbadást okozhat, a B12-vitamin a sejtek növekedéséhez és a vérképzéshez szükséges. Gyermekeknél a folsav sem maradhat ki, hiszen hiánya vérszegénységet okozhat. Emellett a biotin és a C-vitamin sem hagyható el. A biotin, vagy másnéven H-vitamin a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjéhez elengedhetetlen. A C-vitamin pedig a legismertebb a vitaminok közül, gyermekek esetében a kötőszövetek, a csontszövet, és a fogak képződéséhez szükséges.

Mennyi az elég?

Ugyan a vitaminokat nehéz túladagolni, azonban a máj és a vese épségének érdekében, nem jó túlterhelni a gyermek szervezetét. Például a C-vitaminból hiába adunk többet a kelleténél, mert úgyis kiürül a vizelettel azonban a vesét, és a gyomrot is terhelés érheti a túlzott mennyiség által.

Ebből jól látszik, hogy nem mindegy, hogy mennyi vitamint adunk a kicsinek. Minden étrendkiegészítő vitamin dobozán, így a gyerek vitaminokén is megtalálhatóak az úgynevezett tápanyagszükséglet-értékek (RNI), annak megfelelően, hogy az adott életkornak mennyi a javasolt adag belőle. Érdemes ennek megfelelően adni a gyereknek. A könnyebb emészthetőség miatt jó döntés kerülni a kemény tablettás megoldásokat, inkább válasszunk gumivitamint. A gumi multivitamin gyerekeknek kellemes ízű, szereti minden csöppség és nem okoz nehézséget, hogy bevegye a napi adagot.

A Marslakócskák gyerek multivitaminok szabadon elérhetők webshopunkban. Válogass kedvedre!