Miért szenvedünk a gyomorégéstől?
Publikálva: 18.09.2019
Nézet: 695
Valószínűleg jól ismered: égő fájdalom a torokban, mely savanyú vagy kesernyés szájízzel párosul. A gyomorégés (orvosi nevén pyrosis) általában nagy mennyiségű zsíros vagy fűszeres étel fogyasztása után jelentkezik és néhány perctől több órán át tarthat, mely utóbbi igazán felejthetetlen élmény…
A reflux napjaink egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórképe, mely a magyar lakosság mintegy 30 százalékát érinti.
Mi játszódik le testünkben gyomorégéskor és miért olyan fájdalmas? Az úgynevezett reflux (a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszakerülése) a hibás, mely emésztés közben jelentkezhet. Ha nagymennyiségű emésztőnedv termelődik a reflux megjelenésekor, az erősen irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, mely égő érzés formájában jelentkezik. De miért áll elő a reflux és az emésztőnedvek túlzott termelése? Ennek számos lehetséges oka lehet.
A reflux megjelenésének kockázatát növeli a túlzott stressz, a túlsúly, a mozgásszegény, ülő életmód, a rendszertelen táplálkozás, a zsíros és fűszeres ételekben gazdag étrend, a dohányzás, a nagy mennyiségű alkohol – és kávéfogyasztás, a szénsavas italok fogyasztása, illetve bizonyos gyógyszerek szedése.
Meggyengült nyelőcső-záróizom
Az egyik oka a savas béltartalomnak a gyomorból a nyelőcsőbe történő visszaáramlását meggátoló záróizom meggyengülése lehet. E gyengülést okozhatja a megnőtt hasüregi nyomás a terhesség alatt (ezért olyan gyakori a gyomorégés a kismamák körében), néhány gyógyszerfajta (magas vérnyomás vagy asztma elleni szerek, szívgyógyszerek és hormonális fogamzásgátlók), a gyomor fekély miatti lassabb kiürülése, izom- vagy kötőszöveti betegségek vagy a rekeszizom-sérv, amikor a gyomor egy része a meggyengült rekeszizom miatt áttüremkedik a mellüregbe. A gyomorégés gyakori lehet gyerekeknél és a növésben lévő serdülőknél is.
Óvatosan az esti túlevéssel
Az emésztőnedvek fokozott termelődését gyakran a kiadós ételek fogyasztása idézi elő, különösen este, amikor az emésztés lelassul. A kockázatosak közé sorolhatóak az olajban sült ételek, a füstölt húsfélék, a majonéz, a zsíros halak, a hagymafélék, a káposzta, a kelkáposzta, a bors, a keménytojás, a friss kenyér és a hüvelyesek, de az édességek, az alkohol, a fűszeres ételek, a túl forró vagy épp túl hideg fogások, bizonyos kávéfélék, és a szénsavas italok is. Ezért ajánlott lefekvés előtt legkésőbb 2-3 órával vacsorázni, hogy megelőzzük a gyomorégés kellemetlen tüneteit.
Evés utáni cigaretta? Semmiképp!
Ahogy már említettük, a gyomorégés egyik szintén tipikus kiváltó oka a stressz. Amikor feszültséget élünk meg, gyomrunk görcsbe rándul, és fokozott savtermelésbe kezd. A nyelőcső-záróizomra ugyancsak negatív hatással van a dohányzás. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy rögtön a kiadós evés után rágyújtasz. Ironikus, hogy az emberek gyakran ezt teszik, mert azt hiszik, ez segíti az emésztést. Az eredmény azonban épp az ellenkezője. A gyomorégés a túlsúlyos embereknél is gyakori, mivel szöveteik nagyobb nyomást fejtenek ki a gyomorra és a nyelőcső-záróizom nem bírja ezt a terhelést.
Gyomorégés várandósság alatt
A gyomorégés a terhesség több szakaszában is jelentkezhet a kismamáknál. Úgy tartják, hogy terhesség alatt a reflux gyakoribb előfordulásának oka a megváltozott hormonszintek által provokált simaizom ellazulás, mely rontja a nyelőcső alsó záróizmának a működését. Ehhez előrehaladott terhességben a hasűri nyomás fokozódása is hozzájárul. A hormonális változások rontják a gyomor mozgását, lassítják az ürülését. A leghatékonyabb módszer, ha ilyenkor nem terheljük meg a gyomrunkat, többször fogyasztunk kisebb mennyiséget, alváskor pedig megemeljük a felsőtestünket.
Bevált módszerek gyomorégés otthoni kezelésére
- Egy pohár frissen facsart citromlé. Savanyú íze ellenére a citrom nagyon hatékony lúgosítóként működik, mely képes semlegesíteni a gyomrunkban túlzott mennyiségben keletkezett sósavat
- Gyömbértea. A gyömbérnek antibakteriális és gyulladásgátló hatása van. Fogyaszd megelőző jelleggel napi 2-3 alkalommal étkezések között.
- Egy pohár langyos víz két evőkanál almaecettel. Gyorsítja az emésztést és segít elnyomni a gyomorégés okozta fájdalmat.
- Burgonya frissen préselt leve (facsarógéppel is csinálhatod). Lúgosít és kiválóan fékezi meg a gyomorégést. Fogyassz egy keveset naponta négyszer, üres gyomorra, étkezések között.
- Egy marék mandula. Ez a ropogós rágcsálnivaló segíti az emésztést és nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, melyek semlegesítik a gyomorsavat.
- Egy pohár víz egy teáskanál szódabikarbónával. Ez az erős lúgosító garantáltan semlegesíti a gyomorsavat.
- Alacsony zsírtartalmú tej. Hatékonyan semlegesíti a savat.
- Egy gerezd fokhagyma. Beltartalma a gyömbéréhez hasonló. Ha támad a gyomorégés rágcsálj el egy friss gerezdet.
A 20 perces szabály
Ha túl gyorsan eszel, az emésztőrendszernek nincs elég ideje jelzést küldeni az agynak, hogy tele van. Ezért tovább és tovább eszel, melynek eredményeként sokkal többet fogyasztasz el, mint kellene. A gyors evés továbbá megduplázza az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, nem is szólva az egyéb problémákról, mint a gyomorégés. Annak érdekében, hogy a megfelelő mennyiségű ételt fogyassz, hogy élvezd az evést, és hogy ne károsítsa az egészségedet, tölts legalább 20 percet a tányér fölött. Ez pont annyi idő, mely alatt az agyad megkapja a jelet, hogy elég volt.
Étrendünk lehet változatos, azonban kerülni kell a túlzásokat az étkezés során. Általános szabály, hogy refluxos beteg ne egyen se túl sok édességet, fűszereset, zsírosat és általában véve ne egyen túl nagy mennyiséget. Alaposan rágja meg az ételt, minden falatot. Reflux esetén ajánlott a fehérjékben és élelmi rostokban gazdag táplálkozás, mint például párolt zöldségek, gabonapelyhek és halak fogyasztása. Egy kis odafigyeléssel, életmód változtatással és megfelelő diétával könnyen és hatékonyan szüntethetjük meg a gyomorégés kellemetlen tüneteit.