Mi állhat a túlsúly hátterében?

Mi állhat a túlsúly hátterében?

Publikálva: 20.11.2020

Nézet: 434

A túlsúly kialakulása egy hosszú és alattomos folyamat, szinte észre sem vesszük, ahogy apránként kialakulnak a nem kívánt zsírpárnák, melyektől utána sokkal nehezebb megszabadulni, mint ahogy begyűjtöttük őket.

Számos fogyókúra kering a köztudatban és az interneten is, ám hogyha csupán időszakos diétával próbálunk megszabadulni a fölösleges kilóktól, annak könnyen jojó effektus lesz a vége, ami sokkal ártalmasabb lehet az állandó súlyleadás és felvétel miatt, mint maga az elhízás.

Ha még nem alakult ki a túlsúly, sokkal okosabb a megelőzés mellett dönteni, elhízás esetén pedig megfontolandó a teljes életmódváltás a sokszor kínzó és kevésbé hatásos fogyókúrás étrendek helyett. Viszont tévesen gondoljuk azt, hogy az elhízás kizárólag az étkezési szokásainkon múlik, kevésbé kezeljük tudatos szinten a további tényezőket, pedig számos olyan ok játszik szerepet a plusz kilók felszedésében, melyek sokszor eszünkbe sem jutnak.

Lelki problémák

Az étkezés sokunk számára örömforrás, így természetes, hogy ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve, vagy egyszerűen csak nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, állandó frusztrációval, szomorúsággal, esetleg unalommal nézünk szembe, akkor eszünk. És ilyenkor általában nem a kalóriaszegény, egészséges ételekhez nyúlunk. Sokkal esélyesebb, hogy megengedjünk magunknak a csokoládé, a gyorsételek vagy a zsírosabb falatok elfogyasztását, mert kiváló örömforrásként szolgálnak a szénhidrátok, melyek az alakunknak és a szervezetünknek kevésbé tesznek jót, mint a lelkünknek. Illetve, ha felborul a mentális egyensúlyunk, hajlamosak vagyunk a mozgást is hanyagolni, és lusta üzemmódba váltani, ezzel fokozva az elfogyasztott ételek okozta károkat.

Életkor

Ahogy idősödünk, úgy lassul az anyagcserénk, mely helytelen táplálkozással hamar hízáshoz vezethet. A nem megfelelő anyagcsere kialakulása akár már huszonöt éves kor körül is észlelhető, így már harminc éves korunk előtt érdemes odafigyelni a megfelelő rostdús, és változatos táplálkozásra, mely megkönnyíti az anyagcsere folyamatokat. Illetve fontos, hogy minél aktívabbak maradjunk, ugyanis a kevesebb mozgás is közrejátszik a folyamatban. Természetesen képtelenség minden életkorban ugyanannyit mozogni, de amennyit bírunk és be tudunk építeni a mindennapokba, annyit sportoljunk. Az is nagy segítség a szervezetünknek, ha nem mindenhova autóval vagy tömegközlekedéssel megyünk, hanem ahol megengedi a távolság, sétáljunk vagy kerékpározzunk.

Helytelen hozzáállás

Rengeteg problémát és bosszúságot tud okozni, ha túl gyorsan akarunk tartós súlyvesztést elérni. A türelmetlen diétázással olyan folyamatokat indítunk el a szervezetünkben, mely a kilókkal együtt izomvesztést is eredményez, és ezzel akár a szívizom is károsodhat. Illetve a gyors eredménnyek kecsegtető diéták általában nem elég körültekintőek, és alkalmazásuk közben nem figyelünk arra, hogy milyen minőségben visszük be az adott kalóriamennyiséget, ezért gyakran fogyasztunk üres kalóriákat. Így hiába eszünk, mégsem jut elegendő tápanyaghoz a szervezetünk, és ebben az esetben a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt sem fedezzük. Sokszor elfelejtjük, vagy nem is vagyunk vele tisztában, hogy mennyivel sikeresebb lenne a fogyás, ha előbb az alapokat tennénk rendbe. Mielőtt diétába kezdünk, ki kell deríteni az elhízás okát, hiszen a túlevés mellett lehet a probléma akár hormonális eredetű is, mint pl. a pajzsmirigy alulműködése, de akár krónikus kialvatlanság is állhat a háttérben.