Kicsattannál az egészségtől? A jelszó az immuntámogatás!

Kicsattannál az egészségtől? A jelszó az immuntámogatás!

Publikálva: 14.11.2018

Nézet: 89

Az immunitás támogatása nemcsak a legyengült szervezet számára fontos. Immunrendszerünket folyamatosan karban kell tartani, ehhez pedig edzésre, többek között vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség.

Adunk néhány tippet, mit érdemes fogyasztani, hogy biztosan kicsattanjunk az egészségtől.

Az immunitás támogatása természetes úton

Nincs olyan ember a világon, aki ne szeretne friss, egészséges és energikus lenni. Ha nem táplálkozunk helyesen, és nem fogyasztunk elég vitamint és ásványi anyagot, akkor nem sok esélyünk van rá. Vegyük sorra a legfontosabbakat.

A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Részt vesz többek között a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében, a normál kollagénképződésben, ezen keresztül pedig a csontozat, a fogazat, a porcok és a bőr normál állapotának fenntartásában. Szerepet játszik az energiatermelő anyagcserefolyamatokban, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentésében. Mindezeken kívül fokozza a vas felszívódását is.

A D-vitamin képzéséért a szervezetünk saját maga felel, a napfénynek köszönhetően képes önállóan is előállítani. A napfényben szegény országokban azonban ez problémát okozhat. Magyarországon általában tél végére válik alacsonnyá a lakosság D-vitamin szintje, ezért ilyenkor különösen fontos a magas D-vitamin tartalmú élelmiszerek, vagy akár étrend-kiegészítők fogyasztása.

A fentieken kívül az immuntámogatás szempontjából a vitaminok közül még az A-, a B6- és a B12-vitamin, valamint a folsav bír jelentőséggel, az E-vitamin pedig hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A vitaminok mellett fontos a testmozgás, a szabad levegőn történő időtöltés, az egészséges és változatos étkezés, mely egyébként a vitaminok mellett a szükséges ásványi anyagokat is biztosítja, mint például a cink, a szelén, vagy a vas. A vitaminok mellett egyébként a szelén, a cink és a vas is fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. A szelén és a cink továbbá a haj és a köröm állapotáért is felel, valamint részt vesz a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében. Ha nincs megfelelő mennyiségű vas a szervezetünkben, fáradtnak, levertnek érezhetjük magunkat, a vas ugyanis hozzájárul a normál hemoglobin- és a vörösvérsejtképződéshez, és részt vesz az oxigénszállításban. Ha kevés a vas, nem jut elegendő oxigén a sejtekhez.

Mindezek mellett pedig az immunitást támogató gyógynövények fogyasztását is javasolt beépíteni étrendünkbe. Mivel a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás szintén elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, ennek egy része akár gyógynövényekből készült teaként is elfogyasztható. A csipkebogyó vagy a bodza kiváló választás lehet.

Összetett védelem a szervezetnek

Gyermekek esetében javasolt olyan multivitaminokat alkalmazni, amely számukra kedvelt és könnyen fogyasztható formában, komplexen tartalmazza a vitaminokat és ásványi anyagokat, pl. gyümölcsízű rágótabletta vagy gumivitamin formában. Az immuntámogatás miatt fontos, hogy tartalmazzon D-vitamint, mely hozzájárul a gyermekek immunrendszerének megfelelő működéséhez.
Az ízletes multivitaminokat egyébként nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is fogyaszthatják.