Kicsattanna az egészségtől? A jelszó az immunerősítés!

Kicsattanna az egészségtől? A jelszó az immunerősítés!

Publikálva: 14.11.2018

Nézet: 78

Az immunerősítés nemcsak a legyengült szervezet számára fontos. Immunrendszerünket folyamatosan karban kell tartani, ehhez pedig edzésre, azaz vitaminokra van szükség. Adunk néhány tippet, mit érdemes szedni, hogy biztosan kicsattanjunk.

Immunerősítés vitaminokkal

Nincs olyan ember a világon, aki ne szeretne friss, egészséges és energikus lenni. Ha nincs elég vitamin a szervezetünkben, akkor nem sok esélyünk van az ilyen életformára. Ha ezek és az ásványi anyagok hiányoznak, minél előbb el kell kezdeni a pótlásukat. Vegyük sorra a legfontosabbakat.
 
A C vitamin elengedhetetlen az immunrendszer normál működéséhez. Védelmet nyújt többek között a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, lehetővé teszi a normál kollagénképződést, normál állapotban tartja a csontozatot, a fogazatot, a porcot, a bőrt. Nélkülözhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, aszkorbinsav nélkül sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat. Mindezeken kívül jól jön a vas felszívódásánál is.
 
A D vitamin képzéséért a szervezetünk saját maga felel, a napfénynek köszönhetően önállóan állítja azt elő. A napfényben szegény országokban így ez problémát okozhat. Magyarországon általában tél végére tart ott a lakosság, hogy alacsonnyá válik a D vitamin szintje, és mindenképp pótolni kell azt.
 
Összetett védelem a szervezetnek

A multivitamin leginkább gyermekek számára ajánlott, akik így komplex formában kapják meg a szükséges adalékot az immunerősítéshez. Fontos, hogy ez tartalmaz B12-, C- és D-vitamint, folsavat és cinket is. A multivitaminos tabletták éppen ezért legtöbbször gyümölcsízűek, gumis formában kaphatóak, ami igazán gyermekbaráttá teszi azokat. Minden nyomelemet tartalmaznak, hogy a legkisebbek megkapjanak mindent, amire az immunrendszerüknek szüksége lehet.
 
A szelén szintén fontos szerepet játszik abban, hogy az immunrendszer megfelelően működjön, leginkább a haj és a köröm állapotáért felel. Ezen kívül jót tesz az oxidatív stressz elleni védekezésnek, ráadásul még a spermaképződésnek is használ, de a pajzsmirigy számára is igen hasznos. Vas nélkül elképzelhetetlen az optimális vörösvértest-képződés, ugyanis a hemoglobin legfontosabb alkotója. Ha nincs megfelelő mennyiségű vas a szervezetünkben, fáradtnak, levertnek érezhetjük magunkat. Nélküle ugyanis az oxigén nem kerülne el a sejtekhez. Ha kevés van, akkor jóval lassabb ez a folyamat.