Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmakat?

Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmakat?

Publikálva: 09.01.2020

Nézet: 553

Az új év mindig jó alkalom, hogy tiszta lappal induljunk és életünket pozitív irányba mozdítsuk el. Ezeket az elhatározásokat könnyen hozzuk meg, viszont végig kitartani mellettük már nehezebb dió.

Pár kilót akarsz ledobni vagy a cigit akarod végleg letenni? Teljesen mindegy, úgynevezett általános "szabályokat" a céltól függetlenül mindenképp be kell tartanod, hogy sikerrel járj! Összegyűjtöttünk 5 ilyet, hogy 2019 tényleg a Te éved legyen!

1. Tűzz ki reális célt

Fontos, hogy pontosan határozd meg a célod és legyen hozzá határidő is. Ha nincs egy konkrét dátum, akkor hajlamos leszel halogatni. 

Példa: Jó formában akarsz lenni a nyárra, mert nyaralni mentek a Balatonra. 

Számszerűsítsd először, hogy mennyi kg-tól kell megszabadulnod, hogy formában legyél. 4kg vagy esetleg 10 kg? Ezután jelöld ki a nyaralás dátumát és meg is vagy. A helyes cél: Július 14ig leadok 10 kg-t!

2. Lépésenként haladj!

Ha drasztikusan lecsökkented a bevitt kalóriák számát vagy hirtelen egyik napról a másikra akarod letenni a cigit, akkor nagy valőszínűséggel bukásra vagy ítélve. Nem fogsz tudni lépést tartani hirtelen ekkora horderejű változásokkal. Fogyókúrában ekkor fog képbe jönni a jojó effektus: a sanyargató diéta befejeztével a farkaséhésget habzsolással próbálod enyhíteni, így visszajönnek villámgyorsan a leadott kilók.

3. Jutalmazd magad!

A siker egyik kulcsa a pozitív megerősítés. Minden kisebb siker után kicsit jutalmazd meg magad! Ha egy hónapja nem cigiztél, akkor jutalomból menjetek el moziba. A haladást látva megjobban meg fog nőni a motiváció.

4. Készülj fel a hullámvölgykre!

Lesznek nehéz, embert próbáló pillanatok, ez szinte garantált. Ha előre tudatosítod magadban, hogy lesz részed völgyekben az út során, akkor nem fogod feladni ha éppen ott jársz, mert tudni fogod, hogy ez az út elkerülhetetlen velejárója.

5. Támogató környezet

Vegyed körül magad olyan emberekkel, akik hasonló cipőben járnak. Sokat ott hasalnak el, hogy egyedül maradnak a problémájukkal, nincs kivel megbeszélni, nincs kinek "kiönteni a lelküket". Érdemes hasonló célokkal rendelkező embereket keresnünk magunk mellé. Sokszor egy családtagod nem tud segíteni, mert nem érti meg a problémáid. Viszont ha diétázóként elpanaszolod egy másik fogyni vágyónak, hogy nagyon nehéz megállnod,  hogy a TV nézés közben ne nassolj, akkor át fogja érezni a gondodat és tanácsokkal fog tudni ellátni, mert valószínűleg ő is már találozott ezzel a problémával.