Gyorsítsd fel a gyógyulásodat megfelelő táplálkozással

Gyorsítsd fel a gyógyulásodat megfelelő táplálkozással

Publikálva: 07.06.2018

Nézet: 8

Minden sérülés vagy műtét próbára teszi a testet, melynek következtében a szervezet tápanyagigénye (a sérülés vagy műtét súlyosságától függően) 15-50 százalékkal is megnőhet. A lehető leghamarabbi gyógyuláshoz hozzá kell igazítani az életmódunkat ezekhez a megváltozott igényekhez. A testünk normális működéshez való visszatérésének folyamatához hozzájárulhatunk ásványi anyagokat és vitaminokat megfelelő mennyiségben tartalmazó táplálkozással.

A sikeres gyógyulás érdekében szervezetünknek szüksége van megfelelő mennyiségű tápanyagra (fehérjékre, vitaminokra, ásványi anyagokra stb.), lehetőleg kiegyensúlyozott arányban. Az általános kimerültség érzését enyhítheti például az ananász (friss, nem konzerv), amely fruktózban és enzimekben gazdag. A megfelelő gyógyuláshoz a C-vitamin is fontos, mivel kulcsszerepet játszik a kollagén-szintézis folyamatában. A kollagén a kötőszöveteket felépítő fehérjék alapja, mely nélkülözhetetlen az ízületek, az izmok, az inak, a csontok és az erek számára is. C-vitamint a legnagyobb mennyiségben a csipkebogyó, a homoktövis-bogyó, a feketeribizli, a pirospaprika és a citrusfélék tartalmazzák.
 
Sok fehérjét a fekvőbetegeknek

Ugyanakkor fontos figyelmet fordítani bizonyos ásványi anyagok, például a vas, a cink, a mangán, a magnézium, és a kalcium megfelelő mennyiségben történő bevitelére. Nagy mennyiségű magnézium és kalcium található a mandulában és a mákban. Cinket és vasat a marha- és bárányhús, a máj, a tojássárgája, a tökmag és a pörköletlen kakaóbab tartalmaz. A mangán fellelhető a diófélékben, a gabonafélékben (búza, hántolatlan rizs, teljes kiőrlésű tészta és zabliszt), a hüvelyesekben (babok, borsók), a spenótban, az áfonyában és a már említett ananászban. Ha fennál az izomtömeg-vesztés kockázata (például fekvőbetegek esetében), tanácsos növelni a fehérjék és az egészséges zsírok bevitelét (tojás, krémsajt, csirke- és pulykamell, sovány marhahús, halak, görög joghurt, tej, lencse, kelbimbó, lenmag, szójabab és így tovább).
 
Nincs étvágyad? Próbáld ki a smoothie-kat

A gyógyuló betegek időnként étvágytalanságtól szenvednek. Ilyen esetekben bevethetjük a népszerű smoothie-kat, például banánnal, mandulával, vagy máktejjel, joghurttal, krémsajttal, mézzel, diófélékkel, kendermaggal és egy csipet fahéjjal. Ily módon ellátod a tested nem csak a szükséges fehérjékkel, hanem más tápanyagokkal is, melyek segítik a megfelelő regenerációt és jó állapotban tartják a testet. A felépülés ideje alatt szintén fontos az alkoholfogyasztástól való tartózkodás, mert az alkohol lassítja a sebgyógyulást és, mozgáshiány esetében, hozzájárulhat a gyors izomtömeg-vesztéshez.
 
Ha komplex módon akarod támogatni a felépülés folyamatát, használhatsz jóminőségű étrendkiegészítőket, melyek tartalmaznak olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek segítik a csontok egészségének megőrzését (kalcium), hozzájárulnak a normal izomműködéshez (magnézium), megvédik a sejteket az oxidatív stressztől (cink), és segítik az immunrendszer működését (D-vitamin). Ezek a táplálékkiegészítők elérhetőek a gyógyszertárakban és webshopokban.