Gyorsítsd fel a gyógyulásodat megfelelő táplálkozással

Gyorsítsd fel a gyógyulásodat megfelelő táplálkozással

Publikálva: 07.06.2018

Nézet: 54

Minden sérülés vagy műtét próbára teszi a testet, melynek következtében a szervezet tápanyagigénye (a sérülés vagy műtét súlyosságától függően) 15-50 százalékkal is megnőhet. A lehető leghamarabbi gyógyuláshoz hozzá kell igazítani az életmódunkat ezekhez a megváltozott igényekhez. A gyors felépülést késleltetheti, ha esetleg túl korán terheljük meg emésztőrendszerünket nem megfelelő összetételű ételekkel. Egy súlyosabb betegség vagy műtét gyakran emésztési és felszívódási zavarokat okoz, és emellett felborulhat a szervezet víz- és anyagcsere háztartása is, ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő étrendre. A testünk normális működéshez való visszatérésének folyamatához hozzájárulhatunk ásványi anyagokat és vitaminokat megfelelő mennyiségben tartalmazó táplálkozással.

A sikeres gyógyulás érdekében szervezetünknek szüksége van megfelelő mennyiségű tápanyagra (fehérjékre, vitaminokra, ásványi anyagokra, stb.), lehetőleg kiegyensúlyozott arányban. Az általános kimerültség érzését enyhítheti például az ananász (friss, nem konzerv), amely fruktózban és enzimekben gazdag. A megfelelő gyógyuláshoz a C-vitamin is fontos, mert hozzájárul a normál kollagénképződéshez, ezen keresztül pedig a normál csontozat, valamint a porcok és az erek normál állapotának, működésének fenntartásához. C-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz a csipkebogyó, a homoktövis-bogyó, a feketeribizli, a pirospaprika és a citrusfélék.

Ezeken felül még a kreatin is segíthet felépülni egy sérülésből, de ne feledkezzünk meg az omega-3 zsírsavakról sem, amelyek megtalálhatók halakban, a lenmagban, a növényi olajokban, szójás ételekben, de még a paradicsomban is. Pótoljuk a D-vitamint is, amely többek között műtét utáni regenerálódás után is nagyon hasznos lehet.

Sok fehérjét a fekvőbetegeknek

Ugyanakkor fontos figyelmet fordítani bizonyos ásványi anyagok, például a vas, a cink, a mangán, a magnézium, és a kalcium megfelelő mennyiségben történő bevitelére. Nagy mennyiségű magnézium és kalcium található a mandulában és a mákban. Cinket és vasat a marha- és bárányhús, a máj, a tojássárgája, a tökmag és a pörköletlen kakaóbab tartalmaz. A mangán fellelhető a diófélékben, a gabonafélékben (búza, hántolatlan rizs, teljes kiőrlésű tészta és zabliszt), a hüvelyesekben (babok, borsók), a spenótban, az áfonyában és a már említett ananászban. Ha fennál az izomtömeg-vesztés kockázata (például fekvőbetegek esetében), tanácsos növelni a fehérjék és az egészséges zsírok bevitelét (tojás, krémsajt, csirke- és pulykamell, sovány marhahús, halak, görög joghurt, tej, lencse, kelbimbó, lenmag, szójabab formájában és így tovább).

Lábadozásnál érdemes figyelembe venni a vércsoport szerinti diétát is, amely személyre szabottan segíti a szervezetet, hogy mindig a számára legmegfelelőbb tápanyagokat kapja. Az alap elképzelés az ennél a diétánál, hogy ugyanaz az étel más és más hatással van különböző emberekre, és a különbség a vércsoportok másságában rejlik, ezáltal genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja igényeinket az ételek iránt, és ennek tudatában a szervezet számára optimálisan hasznosíthatjuk a tápanyagokat. Emellett vércsoportunktól függ az is, hogy a tejre vagy a gabonafehérjékre hogyan reagálunk, hiszen ez állhat a háttérben, amennyiben emésztőrendszeri irritációkkal, puffadási panaszokkal vagy allergiával szenvedünk. Például ezért a hús sem mindenkinek tesz jót, de a sokat dicsért tejtermékek és a teljes őrlésű kenyerek sem. Mindenkinek a vércsoportja szerinti élelmiszerekre van szüksége. Bár jár némi lemondással is ez a fajta étrend, hiszen nem csak ajánlott, de ellenjavallott ételek is szerepelnek a vércsoportdiéta listáján, ettől függetlenül hosszútávon lehetnek megfigyelhető pozitív hatásai szervezetünkre, ez pedig lábadozás során sokat segíthet a folyamat felgyorsításában is. Nem nehéz módszer, csak észben kell tartanunk, mit szabad és mit nem szabad fogyasztanunk. Például a B vércsoport táplálkozása során zöld utat kapnak többek között a vadhúsok, halak, tejtermékek, szójafélék, különféle gyümölcsök, zöldségek és fűszerek, de nem ajánlott a szárnyasok és a sertés, a tengeri herkentyűk, penészes és ömlesztett sajtok, kukoricaliszt, magvak és diófélék fogyasztása.

Keményítőtartalmú élelmiszerek és rostok

A teljes kiőrlésű kenyér, a rizs, a tészta, a gabonakészítmények, a hüvelyesek és a burgonya az energia mellett fehérjével, különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal segítik a szervezetet gyógyulásában és emellett segítenek abban is, hogy a székrekedést megelőzhessük, miközben serkenti az emésztőrendszer működését is. Kerüljük viszont a nem oldható rostokat, például a búzakorpát, mert gátolja a kalcium és a vas felszívódását a szervezetben, ezekre pedig már tudjuk, milyen nagy szüksége van a gyógyulásban lévő szervezetnek (is).
 
Nincs étvágyad? Próbáld ki a smoothie-kat

A gyógyuló betegek időnként étvágytalanságtól szenvednek. Ilyen esetekben bevethetjük a népszerű smoothie-kat, például banánnal, mandulával, vagy máktejjel, joghurttal, krémsajttal, mézzel, diófélékkel, kendermaggal és egy csipet fahéjjal. Ily módon ellátod a tested nem csak a szükséges fehérjékkel, hanem más tápanyagokkal is, melyek segítik a megfelelő regenerációt és jó állapotban tartják a testet. Ez a módszer azért is praktikus, mert így könnyebben elfogyaszthatók azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyekben rengeteg vitamin és egyéb tápanyag van, de a beteg esetleg nem szereti az ízüket. Hasonló megoldás lehet még a levesek, ezen belül is a zöldségkrémlevesek fogyasztása, amelyek ugyanolyan egészségesek és egyszerűen elkészíthetőek, mint a smoothie-k. Megpróbálkozhatunk főzelékek készítésével is, ilyenkor liszt elhagyásával, vagyis önmagával sűrítsük az ételt. A zöldbabfőzelék, vagy a sóska, spenót is kiváló megoldás lehet, hiszen könnyű elfogyasztani őket, és tele vannak vitaminokkal és egyéb tápanyagokkal. Feltétként adhatunk hozzá főtt tojást is, amely a fehérje pótlásában nagyon hasznos tud lenni. Végső esetben, ha egyáltalán nem tud a lábadozó ételre gondolni sem, akkor esetleg segíthet a táplálékkiegészítő italok fogyasztása, amelyek eredetileg rákos betegek számára készültek, de bármiféle lábadozás során feltölthetnek minket vitaminokkal, tápanyagokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre a szervezetünknek szüksége van.

A gyümölcsök közül a kompótok a leginkább alkalmasak arra, hogy a lábadozó beteg gyomra is befogadja, az almakompót például sok ember tapasztalata szerint ilyen, hiszen könnyű elkészíteni és egyáltalán nem megterhelő étel. A felépülés ideje alatt szintén fontos az alkoholfogyasztástól való tartózkodás, mert az alkohol lassítja a sebgyógyulást és mozgáshiány esetében, hozzájárulhat a gyors izomtömeg-vesztéshez.

Most szabad a nassolás

A napi energiaszükségletünket normális esetben az anyagcserénk működése és a napi tevékenységeink határozzák meg. Ha lábadozás következtében sokkal kevesebbet mozgunk, mint általában, mert nem megyünk dolgozni, nem sétálunk, nem megyünk el sportolni, ahogyan ezelőtt tettük, akkor ezzel arányosan csökken az energiaszükségletünk is. Bár az energiabevitel növekedhet érzelmi vagy lelki feszültség, idegesség miatt, ilyenkor engedélyezett a nassolás, a magasabb cukor- és zsiradéktartalmú édességek, sós rágcsálni valók fogyasztása is.

Mi segíthet még a gyógyulás felgyorsításában?

Néhány egyszerű dologra érdemes odafigyelni, ha szeretnénk biztosítani, hogy a megfelelő gyógyulási folyamatot ne akadályozza semmi. Először is figyeljünk oda a konyha és az ételek megfelelő tisztaságára, hiszen lehet bármilyen egészséges és tápanyagokban gazdag az étel, ha nyüzsög a káros baktériumoktól. Ha nem figyelünk, rosszabb esetben még ronthat is a beteg állapotán. Ezért ételkészítés előtt és után is mossunk mindig kezet, tisztítsuk le a konyhai felületeket, mossuk el az evőeszközöket, edényeket, a vágódeszkát. Ellenőrizzük, hogy az előre csomagolt ételek szavatossági idejéből mennyi van még hátra, és ne kockáztassunk, ha aznap jár le épp. Ezzel együtt kerüljük el a nyers vagy nem teljesen átfőtt tojást, és az ezt tartalmazó fogásokat is, a nyers vagy nem teljesen átsült húsokat, a lágy sajtokat is.

Fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele is, fogyasszunk el egy nap legalább 2,5 liter folyadékot, hogy fenntartsuk a hidratáltságot és segítsük az anyagcserét. Az emésztőrendszer kímélése érdekében hidegebb hőmérsékletű innivalót fogyasszunk, lehet ez víz, gyógytea, gyümölcs– és zöldséglevek is. Azonban figyeljünk arra is, hogy ha étvágytalansággal küzdünk, akkor étkezés előtt fél órával ne igyunk semmit, mert tovább csökkentheti az étvágyunkat. Emellett ügyeljünk arra is, hogy az ételeket mindig alaposan rágjuk meg, az emésztés megkönnyítésének érdekében, így az emésztőrendszerünket nem terheljük meg annyira és ezzel az étvágyunk is visszatérhet szépen lassan.

A fokozott sóbevitel bizonyos betegségek súlyosbodását is okozhatja, ezért érdemes a sózás mértékét csökkenteni vagy minimalizálni ezekben a napokban. A sószegény étrend főzési, sütési technikájának az a legfontosabb tényezője, hogy a konyhasó helyét más ízesítő foglalja el. A sószegény étrend során mindenképpen kerüljük a sóval tartósított vagy sóval készített élelmiszereket. Olyan elkészítési technikát alkalmazzunk, amely az ételt a só korlátozása ellenére is ízletessé teszi. a sült kukorica és a sült burgonya só nélkül is ízletes. A főzelékféléket ne főzzük, hanem pároljuk, így a bennük levő ásványi sókat megőrizzük, és nem lesz szükség további sózásra. Ezt a módszert követhetjük más ételek készítésénél is. De vannak olyan ételek, amelyekhez nem szükséges a só, többek között például a sült vagy főtt kukorica és a sült vagy főtt burgonya só nélkül is finom.

A szervezetnek ilyenkor nagy tápértékű, gyógyulást segítő ételekre van szüksége. Az étvágytalanság vagy egyéb okokból bekövetkező fogyások elkerülése érdekében érdemes pár dolgot betartani. Először is, a legkisebb falatokban is mindig legyen elegendő fehérje és energia, a tea és kávé fogyasztását tejjel és cukorral energizáljuk, és kekszet fogyasszunk mellé. Napi három étkezés helyett érdemes a hat kisebb étkezésre áttérni, így könnyebb tartani a megfelelő mennyiséget. Ajánlott ilyenkor zsírosabb ételeket is választani, persze nem szabad túlzásba esni, de a magasabb zsírtartalmú tej, vagy sütemények bevezetése az étrendbe eredményes lehet.

Itt érdemes szót ejteni arról, hogy több egészségügyi probléma különleges diétát igényel, ezért például aranyér esetén nagyon fontos a napi szintű gyümölcs- és zöldségbevitel, a liszttel sűrített főzelékek, savanyított tejtermékek, olajos magvak, hüvelyes zöldségek, magas nyálkatartalmú növények és cukrozatlan gyümölcslevek, teák fogyasztása, illetve a folyamatos folyadékbevitel. Ezzel egyidőben ugyanakkor kerülendők a sima tejtermékek, a finomított ételek, például az édességek, üdítők, a hidogénezett növényi zsírok, amelyek a chipsekben találhatók, de a koffein és az alkohol is tiltólistán van, ha aranyérrel lábadozik valaki. Azonban bármilyen más egészségügyi probléma esetén lehet, hogy épp ezek ellenkezője javasolt, így mindenképpen orvosunk utasításait kövessük, mielőtt kialakítjuk lábadozó táplálkozásunkat. A kiegyensúlyozott étrend a mindennapokban is nélkülözhetetlen egészségünk megőrzése érdekében, de ha mégis sajnálatos módon lebetegednénk, megsérülünk vagy műtéten esünk át, a lábadozási időszakot akár napokkal is megrövidíthetjük, ha megfelelően táplálkozunk ebben a szakaszban.
 
Ha komplex módon szeretnéd támogatni a felépülés folyamatát, használhatsz akár étrend-kiegészítőket is, melyek különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Vannak olyan készítmények, amelyek támogatják a csontok egészségének megőrzését (kalcium), hozzájárulnak a normál izomműködéshez (magnézium), hozzájárulnak a sejtek oxidatív stressztől való védelméhez (cink) vagy az immunrendszer normál működéséhez (D-vitamin). Ezek az étrend-kiegészítők elérhetőek a gyógyszertárakban és a webshopokban.