Gyermekkori fáradtság. Mi az oka?

Gyermekkori fáradtság. Mi az oka?

Publikálva: 12.03.2019

Nézet: 2760

Sok szülő számára óriási megkönnyebbülés, amikor sikerül ágyba dugni csemetéjüket. Kétségtelen, hogy miért. Néhány gyerek akkora csibész, mint egy zsák kis majom, folyamatosan szaladgál és fejfájást okoz nekünk, felnőtteknek. Ugyanakkor még a legnagyobb rosszcsontok is elveszthetik hirtelen az energiájukat és szokásos randalírozásuk helyett csak hevernek a TV előtt. Ha az ilyen helyzetek egyre gyakoribbá válnak, ideje kivizsgálni e hirtelen letargia okait.

A fáradtság akkor mutatkozik meg, amikor például a gyerekek elkezdenek iskolába vagy óvodába járni. Szokatlan környezet, minden nap egy csoportban, a szokásostól eltérő napi rutin, mindezek komoly stresszt jelentenek a gyerekek számára. És a stresszel együtt jár az immunrendszer gyengülése és az energiahiány. Ugyanakkor ez a probléma a legtöbb esetben csak ideiglenes és idővel elmúlik.

Engedjünk nekik teret…

Manapság sok gyermeket szó szerint gúzsba kötnek a “hobbik”, melyeket szüleik rájuk erőltetnek, mert őszintén hisznek abban, hogy ez a legjobb, amit tehetnek velük. A szülőknek az az érzésük, hogy csemetéjük sikeres fejlődése érdekében folyamatosan szórakoztatni, oktatni, valamivel kapcsolatban elkötelezetté kell tenni őket. Ez viszont hiba. Egy gyereknek, akárcsak egy felnőttnek, szüksége van térre és nyugalomra, hogy csak “legyen” és ne csináljon semmit vagy saját kedve szerint szórakozzon.

…de ne hagyjuk, hogy unatkozzanak

Ugyanakkor a másik véglet, amikor a fáradtságot az unalom okozza, szintén nem jó. Ha nincs semmi, amivel a gyerekek otthon szórakoztathatnák magukat és hiányzik a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás, akkor visszatérnek az alváshoz vagy a passzív tévézéshez. Csak egy dolgot tehetünk ilyen esetben: rázzuk fel a gyerekeket a letargiából azzal, hogy “kicsapjuk” őket a játszótérre vagy előkészítünk nekik valami olyan fizikai aktivitást, amiben mi magunk, vagy legalább más gyerekek részt vesznek.

Időben dugd ágyba őket

Sok gyerek egyszerűen azért fáradt, mert nem alszik eleget. Persze néha majdnem emberfeletti képességek kellenek ahhoz, hogy egy adott időpontban lefektessük a kis gézengúzokat. Viszont ebben az esetben megéri következetesnek és türelmesnek lenni. A fáradt gyerekek általában ingerlékenyek, idegesek és bármilyen semmiség miatt képesek hisztizni. Azok a gyerekek, akik jól alszanak, sokkal jobban teljesítenek az iskolában, viselkedésük kevésbé problémás és általános szellemi jóllétük is kedvezőbb. Sőt, az elegendő alvás nagyon fontos a megfelelő fejlődés és növekedés szempontjából is. Csak hogy képet kapj róla: a kétéves gyerekeknek napi 11-14 órát, a 3-5 éveseknek napi 10-13 órát, a 6-12 éveseknek 9-12 órát és a tinédzsereknek 8-10 órát kellene aludniuk. Szintén fontos, hogy közvetlenül alvás előtt már tartsuk távol a gyereket a zavaró ingerektől. Semmiképp se a TV előtt vagy tablettel a kézben aludjon el a gyerek.

Szoktasd őket változatos étrendhez

A növésben lévő gyerekeknek szükségük van megfelelő mennyiségű tápanyagra, amely elengedhetetlen az egészséges testi- és szellemi fejlődéshez. Az étrendnek tartalmaznia kell olyan ételeket, melyek omega-3 zsírsavakban gazdagok (hús, hal, tengeri herkentyűk, minőségi növényi olajok, olajosmagvak, diófélék, vaj avokádó), olyanokat, amelyek komplex szénhidrátokat tartalmaznak (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű rizs, hajdina, zabpehely) és hüvelyeseket (vöröslencse, csicseriborsó, adzuki bab stb.). Viszont ne kényszeríts rá a gyerekeidre alternatív étrendet (vegetarianizmus, vegánizmus, nyers étrend). Talán manapság nagyon népszerűek, de kedvezőtlen hatással is lehetnek a gyermekek fejlődésére.

Törődj a vitalitásukkal komplex módon

Bizonyos tápanyagok, mint a cink, a szelén, a folsav, a vas vagy egyes B-vitaminok szintén támogatják az általános fizikai kondíciót és a védekezőképességet. Amikor az immunrendszer megnövekedett igénybevételnek van kitéve, érdemes lehet segítségül hívni olyan természetes gyógynövény-kivonatokat, melyeket évszázadok óta használunk az immunrendszer erősítésére (például a homoktövis termése vagy a csipkebogyó). Ha komplex módon akarod erősíteni gyermekeid vitalitását és elősegítenéd egészséges fejlődésüket, használhattok jóminőségű multivitamin-étrendkiegészítőket rágótabletta, gumivitamin vagy több gyümölcsízben kapható finom szirup formájában, melyek mindegyike elérhető webshopunkban.