Egészségmegőrzés nyáron – 5 tipp, hogy mit hogyan csinálj!

Egészségmegőrzés nyáron – 5 tipp, hogy mit hogyan csinálj!

Publikálva: 20.07.2020

Nézet: 105

Az egészségmegőrzés fogalmát hajlamosak vagyunk a nyári hónapokban elfeledni, hiszen a jó idővel, a napsütéssel minden olyan kellemessé válik, és nem gondolunk bele, hogy mennyi veszély leselkedik ilyenkor is a szervezetünkre.

Az egészségmegőrzés fontosságát azonban ilyenkor sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a téli hónapokhoz hasonlóan ebben az időszakban is lehetünk betegek. Íme néhány jó tanács, hogy maradjunk egészségesek a nyáron is.

Fogyassz elegendő folyadékot!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos nyáron is a megfelelő folyadékpótlás. Ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, napi legalább kettő, de inkább három liter – lehetőség szerint – vizet fogyasszunk el, egyenletesen elosztva a nap folyamán. Mire a szomjúságérzet tudatosul, már 2% folyadéktartamát elveszítette a szervezetünk, ami tízszer ekkora energiaveszteséggel jár. Kerüljük a cukros üdítőket, ha nem szeretjük a vizet, akkor igyunk teát vagy gyümölccsel ízesített vizet.

Kisebb adagokban étkezz!

Használjuk ki a jó idő terméseit, és együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Lehetőség szerint ne terheljük a szervezetünket nehéz, nagy mennyiségű étkezésekkel, elég megterhelés a hőség számára. Helyette inkább négyszer-ötször fogyasszunk kisebb adagokat naponta. Illetve a folyadékpótlásra az étkezés során is hatással lehetünk, együnk könnyű nyári gyümölcsleveseket, mely segít a vízpótlásban, miközben kellemesen hűsíti a szervezetünket.

Kerüld a túlzott napfényt!

Bármennyire is csábító ebéd után kidőlni a napra, vagy útnak indulni várost nézni, inkább ne tegyük. Kerüljük az erős napfényt, és ne tartózkodjunk sokáig a napon. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nyáron ne menjünk ki egyáltalán, csupán annyit, hogy okosan tegyük. Erőteljes napsütésben keressünk inkább árnyékos helyeket, használjunk fényvédőket és vékony kalapokat. Óvjuk magunkat a leégéstől és az UV-sugárzás okozta ártalmaktól.

Ne vidd túlzásba a sportot!

A sportot inkább hagyjuk a reggeli vagy az esti órákra, amikor már nem tűz a nap és némi légmozgás is van. Ne terheljük túl a szervezetünket azzal, hogy a tűző napon indulunk neki futni vagy vágunk bele az edzésbe. Napközben inkább pihenjünk egy árnyékos vagy fedett helyen. Ha mindenképpen napközben szeretnénk mozogni, akkor válasszuk a klimatizált edzőtermeket, vagy túrázzunk egyet a közeli erdőben.

Ügyelj a megfázásra!

Tévhit, hogy nyáron nem lehet megfázni. A kinti kánikulából egy kellemes lenge kisruhában belépünk a klimatizált irodába vagy üzlethelyiségbe, és máris kész a baj. Támogassuk immunrendszerünket megfelelő táplálkozással, mozgással, sok folyadékfogyasztással, és legyünk elővigyázatosak. Ha tudjuk, hogy hűvösebb helyiségben lesz dolgunk, vigyünk magunkkal egy kardigánt.
A leírtak mellett fontos a külső-belső hidratálás, hiszen a kiszáradás eshetősége mellett bőrünk egészségét is figyelembe kell venni. Főként, ha érzékenyebbek vagyunk a napfényre. Illetve akkor is szellőztessünk ablak- vagy ajtónyitással, ha rendelkezünk légkondícionálóval az otthonunkban.