Az óraátállítás egészségügyi hatásai

Az óraátállítás egészségügyi hatásai

Publikálva: 24.10.2019

Nézet: 602

Október 27-én kezdetét veszi a téli időszámítás, amikor is 1 órával vissza kell állítani az óránkat. Bár most egy órát nyerünk, az emberek többsége mégsem maradéktalanul elégedett.

Elsősorban gazdasági okokból közel 40 éve van óraátállítás Magyarországon, melyet 2001 óta egységes irányelvek szabályoznak az Európai Unióban. Bár csekély mértékűnek tűnhet elsőre a változás, mégis komoly egészségügyi kockázatai vannak az átállításnak. Az úgynevezett belső óránk nem képes rögtön alkalmazkodni az alvási szokásainkban bekövetkező hirtelen változásokhoz, emiatt az óraátállítás zavart okozhat szervezetünk működésében.

Belső óra

Minden ember életritmusát belső órája határozza meg. Ez szabályozza a biológiai funkciókat, melyek a nap folyamán változnak (vérnyomás, pulzusszám, a testhőmérséklet, glükokortikoid hormonok szintje). A biológiai óra kismértékű ingadozása is hatással van az egészségre mindaddig, míg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. A belső óránk működésére a nap járásának, a napsütésnek, valamint az éjszaka és nappal váltakozásának van a legnagyobb befolyása. Az utóbbi hatással van a melatonintermelésre is, ugyanis a szervezetünk az alvást szabályozó hormont sötétben termeli.

Az alkalmazkodáshoz szükséges idő egyénenként elér: van, akinek elég pár nap, míg másoknak akár 14 nap is kell. Bár tudományosan nincs alátámasztva az óraátállítás egészségkárosító hatása, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy sokaknál kellemetlenséget okoz.

Hatásai

A téli óraátállítás hatására sokan hamarabb kelnek és korábban fekszenek le aludni, fáradékonyabbnak érzik magukat eleinte. Különösen zavaró ez azok számára, akik alvási nehézséggel bajlódnak, illetve kiemelten érinti a gyermekeket és az idősebbeket. 

A külső és belső óra nincs összhangban, így a kövezkező tünetek jelentkezhetnek:
  • Fáradékonyság
  • Kedvetlenség
  • Dekoncentráltság
  • Fejfájás
  • Emésztési gondok
  • Étvágytalanság
  • Alvással kapcsolatos problémák
  • Ingerültség

Hogyan segíthetünk a könnyebb átálláson?

Az átállás alatt nagyobb türelemmel legyünk magunkkal szemben, halasszuk el a nem határidős feladatokat és adjunk időt a szervezetünknek. Ha lehet, inkább járjunk munkába pár napot tömegközlekedéssel és hagyjuk otthon az autót, mivel ezekben a napokban hajlamosabbak vagyunk a figyelmetlenségre, amit jó elkerülni az utakon. Az aktív életmód, a mozgás és a szabad levegőn eltöltött idő segít a stressz levezetésében és pihentető alvást eredményez. Ügyeljünk arra, hogy az új időszámítás szerinti esti lefekvés és a sport befejezése között legalább 4 óra teljen el.

A pihentető alvás érdekében kerüljük lefekvés előtt az élénkítő hatású készítményeket (pl. kávé, tea), illetve alvás előtt 4 órával már ne együnk semmit, különösen ne zsíros, nehéz és fűszeres ételt. Alkalmazzunk relaxációs technikákat, lazítsunk, meditáljunk, végezzünk nyugtató hatású légző gyakorlatokat. Illóolajok párologtatása és lakásunk alapos átszellőztetése is elősegítheti szervezetünk kiegyensúlyozottabbá tételét. A TV és egyéb elektronikus kütyük használata helyett inkább olvassunk könyvet egy kicsit az ágyban. Ugyanis a kék fényt kibocsájtó készülékek ronthatják az alvásunk minőségét.

A felsorolt tevékenységek rendkívül hatékonyak az ingerültség kezelésére és kedvetlenség ellen is.

Érdemes valeriana és komló tartalmú étrend-kiegészítőket is szedni ezekben az időszakokban, hiszen ez a két természetes hatóanyag (valeriana és komló) hozzájárulnak az idegrendszer megnyugtatásához és támogatják a minőségi alvást.

Webshopunkban elérhető RelaxWell termékünk egy kiváló minőségű, természetes hatóanyagokon alapuló étrend-kiegészítő, amely L-theanint, valamint Valeriana- és komlókivonat kombinációját tartalmazza. Szerezd be most és gondoskodj a pihentető alvásról!