5 tévhit a látással kapcsolatban

5 tévhit a látással kapcsolatban

Publikálva: 19.04.2018

Nézet: 264

Te hiszel bennük?

A látás a legfontosabb érzékszervünk. Számos mítosz van azonban a látással kapcsolatban, melyek gyakran generációról generációra öröklődnek.

1. mítosz: A gyakori tévénézés rontja a látásunkat.
 
Tények: A tévénézés nem okoz látási problémákat. A modern LCD monitorok (a régi televíziókhoz képest) nem bocsátanak ki káros anyagokat, ahogyan sokan azt tévesen hiszik. Ugyanakkor mindig fontos két alapvető szabályt betartani: a tévékészüléknek több mint két méter távolságra kell lennie tőlünk, és nem lehet az egyetlen fényforrás a szobában.
 

2. mítosz: A rossz fényben történő olvasás károsítja a szemet.
 
Tények: Úgy gondolod, hogy a múltban, amikor az emberek csak olaj- vagy gázlámpákat használtak a világításhoz, az olvasás a napfényre korlátozódott? A rossz vagy gyenge fényben történő olvasás nem okoz látás károsodást. Okozhat azonban nagyobb mértékű szemfáradtságot vagy fájdalmat.
 

3. mítosz: A számítógéppel dolgozó embereknek végül szükségük lesz szemüvegre.
 
Ha naponta több órát töltesz a számítógép előtt, a szemed valószínűleg fáradt lesz és fájni fog. A nem elegendő pislogás lesz itt a hibás. Általában körülbelül 15 vagy 20 alkalommal pislogunk percenként, ami nedvesíti, tisztítja és regenerálja a szemet. Ha számítógéppel dolgozunk, percenként kevesebb, mint 6-szor pislogunk, és ettől lesz fáradt a szemünk. Ez azonban nem befolyásolja a szemproblémák kialakulását - például a rövidlátó-képességet nem veszélyezteti.
 

4. mítosz: A szemüveg lustává teszi a szemünket.
 
Tények: Rendszeresen le szoktad venni a szemüveget, hogy egy pillanatra pihentesd, vagy egy kicsit "eddzd" a szemed? Felesleges – a szemüveg hordása nem gyengíti a látásunkat. Ellenkezőleg, ha leveszed a szemüveged, a szem hajlamosabb lesz elfáradni, mivel a szemüveg hiánya még inkább megerőltető számukra.
 

5. mítosz: A sok sárgarépától sas szemeid lesznek
 
Tények: A szüleid megígérték, hogy "ha megeszed a sárgarépát, akkor nem kell szemüveget hordanod", mikor gyermek voltál? Bár a szüleid biztosan jót akartak, a sárgarépának semmi köze sincs a látásromláshoz. Azonban így is helye van az étrendünkben. A sárgarépa gazdag A-vitamin forrás, amely hozzájárul szemek egészségéhez és jó látáshoz. Az A-vitamin a szervezetünkben bizonyos karotinoidokból (például β-karotinból) származik, amelyek provitaminokként szolgálnak az A-vitaminhoz. A karotinoidok csoportjai közé tartoznak például a lutein vagy zeaxantin is, melyek az emberi szem retináját töltik be. Főleg leveles zöldségekben (pl. spenót), gyümölcsökben, teljes kiőrlésű termékekben vagy a tojás sárgájában találhatók.

 lutein és a zeaxantin tartalmú Lutein Plus egyéb tápanyagokkal (például a cinkkel) vegyítve, mely szintén fontos az egészséges szem számára, szabadon elérhető webáruházunkban.